Noční vítr lámal stromy, vyhnal hasiče do terénu

Plzeň/Pardubice – Pernou noc mají za sebou hasiči a také energetici. Museli zasahovat na řadě míst, kde silný vítr způsobil škody – především vyvracel stromy, které často padaly na silnice nebo na elektrické vedení. Především ve výše položených oblastech Pardubického kraje – Orlických horách a Českomoravské vrchovině – se ocitly stovky domácností bez proudu. Problémy se vyskytly také na Šumavě.

V noci popadaly stromy na mnoha místech, hasiči je museli uklízet ze silnic především v Pardubickém kraji, zatarasené byly komunikace například v Lohenicích a Dašicích na Pardubicku, Kameničkách na Chrudimsku, Litomyšli a Borové na Svitavsku a Nových Hradech na Orlickoústecku, větve popadaly také na chodníky v krajském městě.

Pardubický region a také sousední Kraj Vysočina byly větrem zasaženy nejvážněji, popadané stromy narušily i elektrické vedení. Následně se bez proudu ocitly stovky domácností v Orlických horách a podhůří a na Českomoravské vrchovině. „Pět poruch registrujeme na Hlinecku, Chrudimsku a Havlíčkobrodsku, dalších pět na Českotřebovsku,“ přiblížila mluvčí skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Vítr ale dul v celé republice, na Rokycansku dokonce přispěl k dopravní nehodě, když do spadlého stromu narazilo auto. Podle mluvčí hasičů Aleny Marešové se při střetu nikdo nezranil. Dopravní nehody způsobily popadané kmeny také ve středních Čechách na silnici ze Štěchovic do Prahy a v jižních Čechách u Kardašovy Řečice. I tyto havárie se obešly bez zranění, ačkoli středočeská nehoda se rozrostla, když do auta, které narazilo do stromu, vzápětí nabouralo několik dalších automobilů, jejichž řidiči nestihli dobrzdit.

Na Šumavě dosáhl vítr v nárazu až ke 108 kilometrům za hodinu, v Klatovech a v Plzni-Mikulce v nárazech dosáhl rychlosti 83 kilometrů za hodinu. S větrem se také ochladilo a na horách začalo sněžit. V nižších polohách ale pršelo, například v Tachově za 24 hodin spadlo z nebe 44 milimetrů vody.