Blansko marně hledá zájemce o zchátralý hotel Dukla

Blansko - Blansko už od září marně hledá zájemce, který by provozoval zchátralý hotel Dukla v centru města. Budova je totiž ve špatném stavu a potřebuje minimálně investice do kotelny a rozvodu tepla. Provoz hotelu by tak byl velmi ztrátový. Město letos hotel koupilo ve veřejné dražbě za 30,5 milionu korun. Obávalo se, že by z něj nový majitel mohl udělat levnou ubytovnu nebo ghetto pro problémové obyvatele.

„Vypsali jsme záměr o pronájem, nikdo se bohužel nepřihlásil,“ řekl ČT místostarosta Blanska Jiří Crha. Městská společnost, která hotel nově spravuje, navíc zjistila, že budova je v havarijním stavu. „Převzali jsme ji řádově před měsícem, což je velmi krátká doba, nicméně za tu dobu se potvrdilo, že budova je ve velmi špatném stavu a vyžaduje si investice nejen dlouhodobé, ale i ty okamžité, havarijní,“ uvedl ředitel společnosti Služby Blansko Radek Snopek.

V budově je nyní ubytovna a v nebytových prostorách restaurace, herny a další služby. Zastupitelé ale musí zvážit, co s Duklou bude dál. „Budeme o tom teprve diskutovat, ale moje představa je, že by se měla vypsat architektonická soutěž o tom, jak by střed města měl vypadat. A případně hledat investora, který by návrhy realizoval,“ uvedl Crha. Blansko ale nejprve plánuje vypsat další výběrové řízení, tentokrát s mírnějšími podmínkami. Pokud se nikdo nepřihlásí, ponese od ledna ztrátový provoz na vlastních bedrech.

Hotel by se mohl nechat i zbourat

Kromě rekonstrukce je proto ve hře i varianta, že by se hotel nechal zbourat. „Stávající stav, zejména technický, je nelichotivý a i architektonicky je to spíše průměrná stavba,“ uvedl architekt Martin Habina. Odstraněním stavby, jejíž historická hodnota není nijak zásadní, by navíc Blansko mohlo propojit tři náměstí v centru.