Bagry srovnaly Žalov se zemí, ustoupil romskému památníku

Hodonín u Kunštátu - Bývalý rekreační areál Žalov v Hodoníně u Kunštátu dnes zbouraly demoliční stroje. Na místě, kde byl za války romský internační tábor, zůstane pouze jedna budova, kterou čeká rekonstrukce. Ostatní stavby a dřevěné chatky musely uvolnit místo Památníku romského holocaustu, který se má začít stavět na jaře. Areál koupilo v roce 2009 ministerstvo školství. Předtím ale dlouhá desetiletí sloužil místo piety k letní rekreaci.

Ve středu se do Žalova přijede podívat speciálně vytvořená komise, která má vybudování památníku na starosti. „Na zpracování studie už pracují studenti z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického,“ dodal místostarosta Hodonína u Kunštátu Zdeněk Bubeník (nez.).

Místo piety sloužil areál několik desetiletí k rekreaci

Do jara, kdy se památník začne stavět, se musí ještě vyřešit správa areálu. „Od ministerstva si areál asi převezme Muzeum Jana Amose Komenského,“ uvedl před časem starosta Olešnice Zdeněk Peša. Památník má být dokončený za dva roky.

Památník bude také místem pro vzdělávání dětí, mládeže či občanských organizací. K tomu mají sloužit dvě budovy. Původní a jediná dodnes zachovaná, která se však musí rekonstruovat, nabídne prostor k bližšímu seznámení návštěvníků s podmínkami života Romů v táboře. V nově vybudovaném takzvaném baráku má být instalována stálá výstava o táboře.

Internační tábor v Žalově

Sběrným táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo za války čtrnáct set Romů včetně starých lidí, žen a dětí. Kvůli katastrofálním podmínkám, ubytování i stravě a tyfové epidemii za rok fungování zařízení zemřelo 207 lidí. Ostatní byli nakonec převezeni do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Z koncentračních táborů se v roce 1945 vrátilo jen asi 580 z šesti tisíc internovaných českých a moravských Romů.

Reportáž Ondřeje Schneidera a Michala Šebely (zdroj: ČT24)