Dopisy muklů se po šedesáti letech dostaly k rodinám

Horní Slavkov - Nalezené dopisy politických vězňů v Horním Slavkově na Sokolovsku doputovaly téměř po 60 letech k adresátům. Některé rodiny a pozůstalí tak díky nim mohou začít doplňovat bílá místa vlastní historie. O poselství svých rodičů neměli pozůstalí ani tušení. Starou korespondenci komunistických muklů objevil náhodou před nedávnem řemeslník při rekonstrukci bytu v Horním Slavkově.

Přesně po 55 letech a 5 měsících dorazily listy na Vysočinu. Pro vězně znamenaly ojedinělou připomínku rodiny, proto je ukrývali. Nyní se o kruté minulosti předků mohou více dozvědět pozůstalí. „Když to přišlo, ty pocity byly hrozné, vzpomínky se vracely a bylo to živé,“ popsal své emoce třeba syn politického vězně Antonín Sláma. Otce mu odvedlo komando Státní tajné bezpečnosti (StB) v roce 1951. Jako tisíce spoluvězňů musel těžit uranovou rudu v Horním Slavkově, domů se vrátil o 6 let později se zničeným zdravím. V dopisech z vězení o tom psát nesměl, podléhaly cenzuře dozorců.

Hornoslavkovský historik je přesvědčený, že dopisy do zdí ukryl právě otec pana Slámy v předvečer amnestie. Věděl, že na svobodu nepůjde, ale mohl se obávat stěhování. „Mohli by o tak cenné věci přijít, tak s největší pravděpodobností volili cestu úkrytu,“ domnívá se historik Rudolf Tomíček. Pokud budou pozůstalí souhlasit, část dopisů nebo jejich kopie by se už příští rok mohly objevit v hornoslavkovském muzeu.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)