Jak naštvat lidi? Přejmenujte jim ulici

Turnov - Radní ve Dvoře Králové se rozhodli přejmenovat část jedné z ulic. Prý kvůli tomu, aby ve městě nebyl zmatek. Jenže lidé, kteří tu přímo bydlí, si stěžují, že jim tak úředníci jen zbytečně přidělávají starosti se změnou adresy. Radnice se ale brání, že změnu nařizuje zákon.

Asi dvě stovky obyvatel několika domů ve Dvoře Králové mají už dvacet let v občanských průkazech zapsanou adresu Legionářska ulice. Nikdy to nevadilo, i když Legionářská ulice vede o pár metrů dál. „Kvůli přejmenování se teď musejí předělat všechny smlouvy o energii, vodě, pojištění a podobně. Musíme změnit i účty v bance, to nás zatěžuje,“ zlobí se obyvatel Legionářské ulice František Matějka. „To nejhorší běhání za ně uděláme my. Změnu nahlásíme těm nejdůležitějším institucím a úřadům,“ vysvětluje úřednice evidence obyvatel Dvůr Králové nad Labem Jaroslava Kirschová.     

Označení je podle úředníků matoucí a věci se musí dát do pořádku. Místní lidi v tom ale smysl nevidí. Nepamatují, že by tu někdo zabloudil. „Pro ty občany, kteří tam bydlí, to matoucí není, protože jsou na to zvyklí. Ale například v případě havárie je to akutní, protože ty ulice jsou dvě,“ obhajuje rozhodnutí Jaroslava Kirschová. „Po dvaceti letech je to divné. Podle mě by stačilo instalovat sem ceduli s názvem Legionářská,“ argumentuje obyvatel Legionářské ulice Zdeněk Kubelka. 

Tři čtvrtiny starousedlíků podepsaly petici proti přejmenování. Radní ale změnu odsouhlasili. Poslední slovo bude mít příští týden zastupitelstvo. „Paní starostka se nechala slyšet, že jí to nezajímá, že má jiné starosti,“ říká František Matějka. „Já jsem hlasoval pro všechny změny názvů ulic, takže i tuto změnu podpořím,“ dodává k případu místostarosta Jan Bém. 

Obyvatelé těchto domů si alespoň mohli vybrat název ulice. Pokud to zastupitelstvo 13. prosince schválí, tak budou bydlet v ulici Nad Parkem.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)