Babybox nové generace získá chebská nemocnice

Cheb – V Chebu vyrobili úplně nový babybox. Jde o první schránku z nerezu a oproti starším typům vybavenou klimatizací i automatickým ovládáním. Soukromá firma, která babybox vyrobila, nejprve zamýšlela občanskému sdružení věnovat peníze, pak ale nabídla svou dílnu a zkušenosti. Ještě letos schránku dostane chebská nemocnice. Občanské sdružení Babybox se v současnosti potýká s nedostatkem sponzorů a dárců. I přes finanční problémy chce ale předseda sdružení Ludvík Hess v budování babyboxů pokračovat. Další vznikne v karlovarské nemocnici, v provozu by měl být od února příštího roku.

„Myslíme si, že si takovýhle projekt zaslouží jiný materiál a jiné technické provedení,“ uvedl jednatel firmy apt Products Bohumil Čejka. Vůbec první babybox z nerezové oceli ještě doplňuje elektronika na hlídání vnitřního prostoru. „Jde skutečně o babybox nové generace, bude mít samočinné otvírací i zavírací dvoukřídlá dvířka, bude mít kromě topení i klimatizaci,“ pochvaloval si schránku Ludvík Hess.

Babybox bude ještě letos umístěn v chebské nemocnici. Podle některých lékařů ve městě, známém také prostitucí, najde využití. „Procento rodiček, které jsou ve vztahu k dětem poněkud neideální, bude asi vyšší než v některých jiných oblastech České republiky,“ soudí primář dětského oddělení v Chebu Ondřej Čapek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

V České republice funguje už 46 babyboxů, nejvíc jich je ve středních a severních Čechách. Dohromady už zachránily 62 dětí. Podle zakladatele projektu Ludvíka Hesse je rozšiřování sítě dětských schránek čím dál těžší. „Hlavním problémem jsou finance, protože výrobce babyboxů je potřeba zaplatit,“ posteskl si.