Zloděj poškodil sněžná děla, ukradl z nich důležité části

Tanvaldský Špičák – V lyžařském areálu Tanvaldský Špičák někdo poškodil sněžná děla. Jeden stroj dokonce přišel o část řídicí jednotky, bez které je nepoužitelný. To, co z počítače zbylo, je teď na opravě v USA. Ukradené části jsou přitom v podstatě neprodejné.

Plně automatické zasněžovací dělo za milion tři sta tisíc korun, které rozpozná vhodné podmínky pro zasněžování a samo se zapne, je nyní kvůli zloději nefunkční. „Já jsem tomu nechtěl ani uvěřit, pro nás je to něco nepochopitelného,“ říká Miroslav Vraný, vedoucí Ski areálu Tanvaldský Špičák. Případ se podle informací provozovatele areálu Pavla Bažanta nyní řeší v Americe. „Dodávka toho konkrétního náhradního dílu je ještě pořád ve hvězdách,“ říká provozovatel.

Nová řídicí jednotka přijde na 300 tisíc korun. Škodu za desítky tisíc pak zloděj napáchal na dalších dvou strojích. Ukradené součástky jsou přitom neprodejné a nehodí se ani do šrotu. „Odcizil filtry, víčka, klouby a další věci, ty věci, které neodcizil, bohužel poškodil,“ uvedla mluvčí PČR Jablonec nad Nisou Ludmila Knopová. „Jsou to věci, které se velice těžko budou používat k něčemu dalšímu,“ dodává provozovatel.

Celkem zloděj poškodil tři ze čtyř stabilních děl. Jde o stroje, které jsou umístěné na věži v nejstrmějších částech sjezdovek. Na dvou dělech už pracují opraváři. Jestli se vůbec podaří opravit třetí, se zatím neví. Nejpozději v pátek přitom chtějí na Špičáku začít zasněžovat. „Potřebujeme jej nahradit jiným dělem, ale je sem komplikovaný přístup,“ dodává Vraný. Pracovníci areálu budou nyní celý zasněžovací systém alespoň do začátku sezony více hlídat.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)