Starostové nechtějí osobně kontrolovat, čím lidé topí

Novosedly nad Nežárkou – Ovzduší na venkově se za poslední roky značně zhoršilo. Může za to především zdražování plynu a elektřiny a následný návrat obyvatel k pevným palivům. Právě domácnosti, které topí nekvalitním palivem, přispívají ke znečištění vzduchu až jednou třetinou. Ministerstvo životního prostředí proto hledá způsob, jak situaci efektivně kontrolovat. S návrhem, aby prohlídku kamen a kotlů vykonávalo vedení obcí, ale starostové nesouhlasí.

„Pokud to poslanci schválí, ať podle příslušných volebních obvodů objíždějí vesnice a města, vysvětlují smysluplnost takto schváleného zákona a při tom kontrolují jeho dodržování,“ reagoval starosta Novosedel nad Nežárkou Filip Menzl.

K návrhu ministerstva životního prostředí nejsou příliš vstřícní ani jinde. Lidé, kteří přikládají do kotle například PET lahve, podle starostů existují, nicméně nebudou to zřejmě vedení obce dobrovolně ukazovat. I tento nedostatek je podle mluvčí ministerstva životního prostředí Michaely Jendekové nutné doladit. „Je to ve fázi jednání. Zatím je potřeba prodiskutovat, jak to udělat co nejlépe,“ dodala. 

Ovzduší se na venkově zhoršilo, když výrazně stoupla cena plynu a elektřiny. Lidé se vracejí k levnějším tuhým palivům. „Co zkusit třeba dotovat cenu plynu jako takového? Nikdo se pak nepohrne do levného uhlí,“ míní starosta Sudoměřic u Bechyně Stanislav Houdek. I podle starostů by kontroly domácích topenišť mohly přispět k čistšímu ovzduší. Všichni se ale shodují, že aby mohli domácnosti účinně kontrolovat a dokonce pokutovat, musel by se zákon změnit skutečně důkladně.