Skončí pardubické nemocnice v rukou banky?

Pardubice – Pardubické nemocnice by měla z dluhů vyvést banka, kterou kraj teprve vybere. Přenese na ni břímě dluhů, které se pohybují v řádech stovek milionů korun. Nelíbí se to lékařům, pacientům ani krajské opozici. Jedním hlasem říkají, že nemocnice brzy ovládnou soukromé firmy.

Kraj nemá dost peněz na to, aby oddlužil svých pět nemocnic. Jen za loňský rok totiž vykázaly ztrátu 171 milionů korun. Hejtmanství teď hledá banku, která by obří dluh odkoupila. „Zorganizujeme standardní výběrové řízení, nyní připravujeme zadávací dokumentaci,“ vysvětluje poradce hejtmana Pardubického kraje Martin Netolický. 

Pardubická nemocnice loni prodělala 97 milionů korun. Nutně potřebuje peníze, ještě na jaře letošního roku jí totiž hrozil bankrot. „My jsme se odrazili od finančního dna, ale bez další pomoci se v budoucnu neobejdeme,“ přiznává ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottwald. 

Opoziční zastupitelé a také Lékařský odborový klub záměr kritizují, podle nich jde o plíživou privatizaci krajského zdravotnictví. „Vláda navrhuje jakousi skrytou privatizaci přes banky. Co s tím pak banka udělá, je už jenom její věc. My s tímto postupem zásadně nesouhlasíme,“ upozorňuje opoziční zastupitel Pardubického kraje Josef Janeček. „Úkolem komunálních politiků je držet zdravotní péči na určité úrovni a dostupnost zdravotní péče. Úkolem banky je vytvářet zisk,“ dodává předseda LOK Miloslav Pirkl. 

Bouří se i Svaz pacientů. Obává se totiž omezení zdravotní péče. „Budeme podávat trestní oznámení pro porušení ústavních zákonů. Odpovědností kraje je spravovat a rozšiřovat majetek, a nikoli ho rozprodávat,“ říká prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. „Stoprocentním vlastníkem je, byl a vždy bude Pardubický kraj,“ ujišťuje Martin Netolický. 

O případném prodeji dluhů nemocnic rozhodne Pardubický kraj nejdříve po Novém roce.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)