Titul Vesnice roku zviditelňuje i finančně odměňuje

Praha – O titul Vesnice roku se v České republice bojuje už 17 let. Vítěz se v historii soutěže nikdy neopakoval, každá obec je jedinečná. Všechny ale spojuje úsilí získat prestiž a o něco snadnější cestu k penězům, které přicházejí vždy záhy po úspěchu. Vítězná vesnice v krajském kole dostává až milion korun a v případě úspěchu i v celostátním kole další milion navrch, uvedla pro ČT mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Javůrková. Jen za posledních 10 let tak ministerstvo rozdalo vesnicím roku už 300 milionů.

Dva příklady za vítězné obce

Rok 2006 znamenal prvenství pro valašský Liptál. Vesnice bonusový milion rozpustila do pěti projektů. „Chodník do Hořanska, to je veliké plus. Změnilo se i na hřbitově večerní osvětlení, to je také plus,“ jmenuje důchodkyně Jarmila Srněnská. Titul ale neznamená stoprocentní spásu. V Liptálu by chtěli opravit obecní zámek, stomilionovou dotaci na domov pro seniory nezískali. Chtějí zkusit i projekt obecního domu s radnicí a knihovnou. „Možná jsme i trošičku známější než ty menší,“ připouští starostka Věra Dostálová (SNK).

V Kameničkách se za posledních deset let proinvestovalo zhruba 100 milionů včetně evropských dotací. Dokončili tu kanalizaci, vodovod, nové chodníky. Peníze se podařilo sehnat na novou kuchyň školní jídelny a postavilo se i nové hřiště. Úspěšné projekty místní lidé přičítají mimo jiné titulu Vesnice roku. „Obec se zviditelnila, a tím pádem měla dveře, jak se říká, pootevřené,“ míní starosta Petr Rybička (KDU-ČSL).

Reportáž krajských redakcí a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Letošním vítězem je Komňa

Prezident Václav Klaus dnes také přijal na Pražském hradě 13 starostů obcí, které uspěly v krajském kole soutěže. Republikové ocenění pro letošní rok pak vybojovala obec Komňa na Uherskohradišťsku. Podle starostů sice zisk titulu pomáhá, aby své obce zviditelnili, ale peněz od státu na rekonstrukce a další projekty je podle nich stále málo.