Pardubické letiště vyzkoušel obří Ruslan, stavba bude pokračovat

Pardubice – Modernizace pardubického civilního letiště bude pokračovat, a to přesto, že na ni kvůli prošetřování výběru dodavatele přestaly přicházet dotace z Regionálního operačního programu. Oznámila to pardubická primátorka Štěpánka Fraňková s tím, že v polovině prosince budou sice práce utlumeny, ale kvůli počasí. Město věří, že před jejich jarním obnovením už regionální rada defititivně rozhodne o dalším financování. Nestane-li se tak, bude město platit další práce ze svých rozpočtových rezerv. Radnice je přesvědčena, že aeroport potřebuje. Letiště ostatně dnes prošlo zatěžkávací zkouškou, když na něm přistálo obří transportní letadlo Antonov An-124 Ruslan, které váží 120 tun.

Rada regionu soudržnosti Severovýchod dočasně pozastavila financování stavby letiště po upozornění policie, že losování při zadávání zakázek mohlo být zmanipulované. Policie vyšetřuje sice tři jiné projekty dotované z ROP Severovýchod, rada se ale rozhodla prověřit i dalších šest podezřelých projektů včetně modernizace letiště. Stavební firmě už bylo proplaceno asi 150 milionů korun, zhruba polovina celkových nákladů. Další balík faktur za zhruba 30 milionů korun zatím čeká na proplacení – tedy i na rozhodnutí rady. „Otázkou je, jak dlouho bude trvat prodlení, než dojde k definitivnímu rozhodnutí regionální rady,“ podotkla pardubická primátorka Fraňková.

V případě zdržení by Pardubice podle primátorky mohly přechodně platit modernizaci letiště z rezervy rozpočtu města na příští rok, kde je asi 34 milionů korun. Na úhradě by se měl podílet i Pardubický kraj jako menšinový akcionář společnosti East Bohemian Airport, která civilní letiště provozuje.

Modernizace vzdušného přístavu začala letos v létě, zatím proběhly úpravy pozemních ploch, má následovat výstavba palivového hospodářství, dalších ploch pro pohyb aut a technického zázemí. To vše má být hotovo v červenci příštího roku.