Nelegální norčí farma dostala po 17 letech povolení

Pustějov – Ochránci zvířat a část obyvatel Pustějova na Novojičínsku protestují proti dodatečné legalizaci norčí farmy v obci. Místní podnikatel zde v klecích chová několik tisíc kožešinových zvířat. Lidem se nelíbí zápach, ekologům zase životní podmínky norků. Podle úřadů je ale vše v pořádku. Podnikatel Josef Dubjuk postavil farmu načerno už v roce 1994. O její legalizaci požádal před 12 lety.

Farmu dodatečně povolil stavební úřad ve Studénce. „Dospěli jsme k závěru, že umístění a povolení stavby je v souladu s obecnými předpisy na výstavbu a byly splněny podmínky stanovené dotčenými orgány,“ uvedla vedoucí úřadu Radmila Nováková. S tím ale místní ani ochránci zvířat nesouhlasí. „Jediné, co se má v takovém případě stát, je to, že úřad nařídí odstranění černé stavby, a nikoliv, že ji bude dodatečně povolovat,“ domnívá se Martin Hyťha z Dětí Země.

Sousedé si už několik let stěžují na zápach

Majitelé norčí farmy České televizi natáčení neumožnili. Jediné záběry vnitřku farmy pořídili před 5 lety ochránci zvířat. Podle nich dokazují, že norci v klecích trpí. „Ta zvířata vlastně prožijí celé své životy v malých strohých klecích, kde jim chybí jakékoliv podněty,“ uvedla Lucie Moravcová ze sdružení Svoboda zvířat.

Dubjukovi se ale proti veškerým obviněním brání. „Není tu jediný prohřešek, jediné provinění, jediný zápis, že bysme něco nesplnili, nedodali, nevyhověli,“ hájí se spolumajitelka Helena Dubjuková. Za pravdu jí dal i ředitel Krajské veterinární správy Ostrava Severin Kaděrka: „Pan Dubjuk nevykazuje žádné porušení jak zákona o veterinární péči, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání.“ Zápach na farmě prověřoval i Státní zdravotní ústav, ani ten ale nezaznamenal žádné pochybení.

Obyvatelé sousedních domů se ale proti rozhodnutí stavebního úřadu chtějí bránit, a proto se odvolali. Případ tak bude nyní posuzovat krajský úřad. „Bojujeme proti tomu asi dvacet let a prostě nic se neděje, pořád se to hraje do autu,“ uzavřel nespokojený soused Jan Skýpala.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)