Těžaři chtějí uhlí zpod Karviné, město se brání

Karviná – Pod některými částmi Karviné a také v blízkých Petrovicích a Dětmarovicích chce těžit australská firma Wildhorse Energy. Požádala už o povolení k průzkumným vrtům, chce vyzkoušet, zda je možné těžit uhlí novou metodou tzv. zplyňování. Na ministerstvu životního prostředí uspěla. Radnice jsou ale vyděšené, tvrdí, že vrty pod městy naruší stabilitu staveb a způsobí úpadek životní úrovně obyvatel.

Ministerstvo životního prostředí reagovalo na žádost Wildhorsu kladně, údajně nebyl důvod zamítnout ji. „Průzkumné řízení bylo stanoveno po správním řízení, v rámci kterého nebyly z našeho hlediska shledány zákonné důvody pro zamítnutí žádosti,“ upřesnil mluvčí úřadu Michaela Jendeková.

Podle představitelů Karviné tomu tak ale není. „Zásadně nesoulasíme a budeme se jakýmikoliv možnými zákonnými prostředky bránit,“ řekl Tomáš Hanzel s tím, že je město připraveno bránit se proti průzkumným vrtům i žalobou na stát.

Karviná i další dotčená města se obávají, že jim vrtání pod zemí způsobí úpadek – a to i doslova. Hrozí prý propad půdy o několik metrů. Tím se zhorší životní úroveň obyvatel i celého města. „Když se lidé dozvědí, že tak velké území by mohlo být zasaženo těžbou, budou se stěhovat z Karviné pryč, budou utíkat, budou prodávat své nemovitosti, které určitě budou mít pokles ceny,“ obává se náměstek primátora Dalibor Závacký.

Těžařská firma to ale odmítá. „Vedení města Karviná šíří dezinformace. Proběhla jednání s vedením obcí, kde bylo vše vysvětleno,“ upozornil zástupce firmy Wildhorse Energy Roman Rácz. Podle něj je metoda zplyňování bezpečná a ekologicky šetrná. Do vrtů v zemi se napustí speciální tekutina. Ta přemění uhlí na plyn, který se následně vyčerpá.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)