Sestra v kyjovské nemocnici kradla recepty

Kyjov (Hodonínsko) - Recepty na návykové látky kradla od roku 2010 jedna ze sester pohotovosti nemocnice v Kyjově. Vedení nemocnice to zjistilo při kontrole nakládání s léčivy. Sestra byla před několika měsíci propuštěna pro neschopnost. Ponechala si ale klíče od ambulance pohotovosti, kam si pro recepty potají chodila. Řekl to ředitel nemocnice Josef Pejchl. Případem se již zabývá policie.

Sestra vypisovala kradené recepty na sebe a své příbuzné. Nezákonně a bez vědomí lékařů je opatřovala jejich razítky i podpisy. Většina receptů byla vystavena na léky, na které může dlouhodobým užíváním vzniknout závislost, například Lexaurin, Stilnox, Alnagol. Léky pak vybírala v lékárně. Ve zdravotnické dokumentaci záznamy o jejich předepsání samozřejmě chybí.

Zaměstnankyně se ke všemu přiznala. Nemocnice na ni podala trestní oznámení a předala policii všechny zajištěné důkazy. Nemocnice na případ přišla po zavedení systému hlídání receptů a léčiv, který byl spuštěn po odhalení jiného „receptového“ případu letos v létě. I tím se zabývá policie.

V této kauze jde o lékaře, jimž je kladeno za vinu, že odcizili na pohotovosti ve Veselí nad Moravou recepty. Na ty si pak vykazovali drahé léky, především antibiotika. Zdravotním pojišťovnám tak způsobili škodu nejméně 700 000 korun. Pejchl zdůraznil, že audit zaměřený na to, jak se v minulosti v nemocnici nakládalo s recepty a léky, pokračuje.