Jordán se vypouští, čeká ho obnova

Tábor - Nejstarší vodní nádrž v Evropě, rybník Jordán, ztrácí vodu. Rybáři ho začali vypouštět - poprvé po 181 letech. Zahájili tím jeho obnovu a odbahnění, které město chystalo od povodní v roce 2002. Projekt bude stát přibližně 441 milionů korun. Samotné vypouštění je výjimečné tím, že nádrž nemá spodní výpusť a zcela prázdná nebyla od 15. století.

Až dodnes se množství vody v nádrži uprostřed města regulovalo pouze odtokem přes bezpečnostní přeliv. Teď je ale potřeba snížit hladinu mnohem víc. A to je možné jen potrubím, které dodává vodu do táborských sádek pod hrází. „Jsme schopni stáhnout hladinu Jordánu asi o čtyři metry,“ upřesnil ředitel sádek Oldřich Pecha. Nádrž plní vodou Tismenický potok. První část cesty, kterou ho teď odpouští, není vidět. Je ukrytá pod nádržemi s rybami. Z potoka voda pokračuje dál do Lužnice.

Začátkem příštího roku by měl začít archeologický průzkum sedimentu ze dna. Archeologové netuší, co mohou na dně díla objevit. „Je to zajímavý a atypický výzkum, ale já zůstávám nohama na zemi a nechám se překvapit, co v Jordánu bude,“ řekl Rudolf Krajíc, vedoucí archeologického oddělení táborského husitského muzea, které bude výzkum provádět. Na dně Jordánu se podle odhadu nachází dvoumetrová vrstva usazeného bahna a kalu. Lidé v Táboře debatují o tom, co všechno nádrž vydá. Mluví se například o velkém množství munice z období druhé světové války. „Kdybychom dostali otázku, co by odhalil průzkum Starého Města v Táboře, dokážeme na ni nějak odpovědět. Ale v případě Jordánu si na to netroufneme, protože to nikdo neví,“ uvedl Krajíc.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Archeologický průzkum dna Jordánu bude trvat několik měsíců. Celá akce odbahnění Jordánu pak téměř tři roky. Půjde o jednou z nejsložitějších operací v Táboře v posledních letech. Budou na ní pracovat stovky lidí. Město chce v nádrži o rozloze 51 hektarů také vybudovat spodní výpusť.

Táborská radnice se přípravou na odbahnění Jordánu zabývá více než rok. První výběrové řízení, v němž zvítězily firmy Daich, Metrostav a Zvánovec s projektem za 372 milionů korun, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zpochybnil a nařídil městu, aby udělalo nový tendr.

V něm letos znovu uspěly firmy Daich, Metrostav a Zvánovec s nabídkou za 372 milionů korun. Přestože se tendru účastnil i spolek Strabag, Swietelsky a Hron s projektem za 259 milionů. Radnice však loni i letos označila cenu 259 milionů korun za podezřele nízkou, a proto vždy spolek Strabag, Swietelsky a Hron nakonec z tendru vyřadila.