Hygienici prověří „azbestové školy“ v Ústeckém kraji

Ústí nad Labem - Školy, ve kterých hrozí výskyt nebezpečného azbestu, jsou v hledáčku Krajské hygienické stanice (KHS) v Ústí nad Labem. Hygienici dnes dostali seznam zařízení a v nejbližší době objednají měření. Uvedl to náměstek ředitele KHS Jozef Král. Česká školní inspekce totiž informovala, že až pětina škol stavěných v 70. a 80. letech z takzvaných boletických panelů je v Ústeckém kraji.

„Většinou se to projevilo u škol, kde se dělaly opravy. Školy, se kterými se nehýbalo, by měly být v pořádku,“ upřesnil Král. Podle KHS je takových z celkových 56 v kraji 38, především mateřských a základních. Boletické panely se používaly hlavně v 70. a 80. letech minulého století při výstavbě sídlištních škol, azbest se z nich začne uvolňovat třeba při necitlivé výměně oken nebo zateplování budovy.

Například v Děčíně je podle města devět škol, které mohou být postavené z panelů obsahujících azbest. „Na základě žádosti ministerstva školství provedl odbor školství a kultury šetření základních a mateřských škol. Bohužel se nepodařilo prokázat, že panelové školy jsou vystavěny z boletického betonu, a je nutné provést příslušné měření,“ řekla mluvčí města Markéta Lakomá.

Ústecký kraj žádné informace o tom, že by některá z jím spravovaných škol mohla být zamořená azbestem, nemá. Podle něj navíc výsledná čísla prezentovaná školní inspekcí nemusejí být přesná. „Tento údaj pochází z ankety, kterou mezi školami uspořádala Česká školní inspekce, a to bez účasti krajů i vlastních krajských inspektorátů. O výsledcích jsme nebyli informováni, ani v tuto chvíli není jasné, zda se zúčastnily všechny školy a zda už odevzdaly odpovědi,“ řekla kraje Magdalena Hanáčková.

Případná sanace prostor zamořených azbestem je časově a finančně velmi náročná. Ministr školství Josef Dobeš (VV) proto už minulý týden slíbil postiženým školám finanční pomoc. Pokud by bylo škol víc, je prý připraven požádat vládu o mimořádné peníze, „jako by šlo o povodně“.

Z boletického panelu je však kromě sídlištních škol postaveno i mnoho zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Azbest se dříve ve stavebnictví hojně využíval kvůli svým dobrým tepelným a mechanickým vlastnostem, nyní je ale použití tohoto materiálu regulováno nebo přímo zakázáno. Azbest je totiž karcinogen, v podobě mikroskopických ostrých vláken se může dostat do těla a způsobit v něm rakovinné bujení.