Karlovarské centrum pro narkomany končí kvůli systému dotací

Karlovy Vary – Karlovarští narkomani se po pomoci budou muset poohlédnout v ostatních krajích. Jediný stacionář v kraji totiž kvůli nedostatku peněz končí. Nenadálý krach zapříčinily nová pravidla pro přidělování financí a snížení přídavků na polovinu. Ministerstvo zdravotnictví však chce nucenému zavírání drogových center zamezit a plánuje nový způsob, jak je dotovat.

Pracovníci i pacienti drogového centra v Karlových Varech označují tuto instituci jako nezastupitelnou. Mnoho lidí,kteří zde aktivně vyhledalo pomoc, se terapií a kontrolovaným užíváním metadonu postupně vrátili do života – jako například třicetiletá Kateřina. Poprvé vyzkoušela drogy už na střední škole. „V substitučním centru mi pomohli vrátit se do společnosti a vlastně rodinu dát dohromady,“ přiznává.

Jediné zařízení v kraji, které pomohlo už 57 drogově závislým, však od ledna nepřivítá ani jednoho klienta. Provozovatelé tvrdě kritizují systém přidělování dotací, kdy i schválené platby chodí pozdě nebo vůbec. „Nemáte jistotu, že se vám peníze do toho vložený vrátí, natož abyste měli jistotu, že můžete prokračovat dál,“ řekla vedoucí karlovarského substitučního centra Božena Kalvasová.

Ministerstvo sdělilo, že v současné době plánuje změnu financování. O přesnějším termínu však zástupci nehovoří. Lékaři proto pacientům nyní mohou nabídnout alternativu v podobě užívání tablet, které si však lidé musí zaplatit ze svého. Sedm tablet na týden vyjde přibližně na tisíc korun. Podle pacientů navíc nejsou tak účinné jako metadon.

Metadon je drogově závislým podáván zdarma jako roztok. Jedná se o syntetickou látku, která odpovídá přírodním opiátům. Je také návyková, avšak slaběji oproti heroinu nebo morfinu. Způsobuje menší psychické poškození než heroin a má méně tělesných škodlivých účinků. Pokud je užíván v adekvátních dávkách, potlačuje touhu po heroinu, aniž by vyvolával pocity euforie.

Do potíží se vloni dostalo i drogové centrum v Českých Budějovicích a na půl roku muselo zavřít. K obnovení provozu tehdy pomohl kraj a město, v Karlových Varech se ale zatím nic podobného neplánuje.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)