Auto není výkladní skříň, nýbrž terč zlodějů, varuje policie

Liberec – Auto není trezor ani výkladní skříň, varuje policie řidiče, kteří parkují u nákupních center. Ta jsou zejména před Vánoci častým terčem zlodějů, kteří se zaměřují zejména na vozidla, v nichž spatří něco zajímavého k ukradení, nebo na ta, která jejich majitelé zapomenou řádně zabezpečit.

Když se liberečtí policisté vydali na kontrolu parkoviště před nákupním centrem, nestačili se divit. Přestože řidiči dobře vědí, jak jsou veřejná parkoviště nebezpečná, na nic nedbají a svůj majetek dávají všanc: Na jednom z odstavených aut u libereckého centra ležel batoh, v dalším krabice s dárky, třetí vůz zase měl zcela otevřené okénko, čtvrtý potom vůbec nebyl zamčen.

Přestože jsou nejčastějšími terči zločinců jasně vystavené předměty – drahé batohy, nákupy, popřípadě peněženky nebo navigace – rozbitý zámek nebo okénko mohou najít i lidé, kteří na sedadlech nenechali nic cenného. Zloději jsou totiž nenasytní. „Zloději nejdou pouze po viditelně cenných věcech, je jim jedno, co ve vozidlech je. Když spatří byť jen nějakou látkovou tašku, domnívají se, že v ní jsou cenné věci. Mohou rozbít okno a následně vykrást vozidlo,“ varovala policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Nejčastěji řidiči, kteří zapomenou na bezpečnostní pravidla, odkazují na roztržitost svoji nebo svých spolucestujících. „Mamka za námi spěchala, tak asi nechala otevřeno,“ přemítala například majitelka vozu s otevřeným okénkem.

Když policisté nějaké problematické auto naleznou, snaží se přimět řidiče, aby svou chybu napravil, většinou ho shánějí rozhlasem nákupního centra. „Vyhlásí se espézetka vozidla a vyčká se do příchodu řidiče,“ přiblížil policista Lukáš Hrustinecz.

Vloupání do vozidla letos v Libereckém kraji ubylo, loňských 900 případů se letos v období od ledna do října snížilo na 564. Přesto stále jde o velmi častý zločin. Zlodějům většinou stačí pár sekund, zejména o Vánocích, kdy jsou parkoviště nejvíce zaplněná a v autech leží nejvíce zapomenutých cenností.