Na pořádek v Lázních Bohdaneč dohlédne další americký vůz

Lázně Bohdaneč - Strážníci v Lázních Bohdaneč si pořídili další robustní americké auto, se kterým budou po městě jezdit a dohlížet na pořádek. S novým policejním speciálem je kromě vzbuzování respektu a špičkového vybavení spojen také nákladný provoz a podle kritiků je pořizování amerických aut zbytečně drahé a provokativní. Strážníci však odmítají, že by šlo o mrhání penězi.

Nové auto strážníků v Lázních Bohdaneč ještě nedávno jezdilo v Novém Městě nad Metují. Tamní policisté se ho však zbavili kvůli vysokým nákladům na pohonné hmoty a údržbu. Bohdanečtí stejný model koupili za 270 tisíc jako náhradu za jiný, nedávno zničený speciál. „Byl pořízen převážně z peněz, které vyplatila pojišťovna za dopravní nehodu,“ vysvětlila strážnice Aneta Hámorská.

Strážníci se rozhodli pro další auto americké výroby například kvůli větší bezpečnosti. Kritici ale poukazují na zbytečně drahý provoz i náhradní díly. „Nevidím jediný důvod, proč by městská policie měla jezdit v těchto amerických vozech,“ uvedl zastupitel Jan Vanáč.

Starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková po telefonu ale vzkázala, že vedení radnice za svými strážníky stojí. Auta podle ní mají být bezpečná a plní i funkci jakési mobilní kanceláře. „Nejen, že každého dostihne a policie potom na ulici má nějaký účel, ale umožňuje službu v jednočlenné hlídce, což ušetří ohromné náklady na mzdách,“ dodává vrchní strážník Pavel Řehoř.

Kritici argumentům nevěří s poukazem na služební auta v jiných městech. Typy aut běžně vídané v newyorských ulicích jsou podle nich v Lázních Bohdaneč zbytečné. Strážníci však chtějí v dohledné době koupit další auto, které by nahradilo jeden z dosluhujících vozů. O investici za bezmála půl milionu korun včetně vybavení budou rozhodovat zastupitelé.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)