Most ve Stodu je po devíti letech opraven

Stod (Plzeňska) – Po devíti letech opět mohou jezdit nákladní auta ze Stodu po silnici druhé třídy do Přeštic. Spojka státních silnic I/26 (českokubická) a I/27 (železnorudská) se pro ně otevřela po rekonstrukci stodského mostu přes potok Merklínka. Dosud měl omezenu nosnost na 7,5 tuny kvůli poškození, které mu způsobila povodeň v roce 2002. Na opravu došlo kvůli nedostatku peněz až nyní. Práce stály plzeňský krajský úřad jedenáct milionů korun, z toho devět milionů se mu podařilo získat z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Čerstvě zrekonstruovaný most je součástí regionální silnice, která je nejrychlejší spojnicí jižního Plzeňska s Klatovskem. „Most měl po povodni v roce 2002 sníženou nosnost, protože byla jeho část zcela zaplavena a tím se pohnula celá jeho konstrukce. Celková oprava byla nezbytná, aby byl provoz plnohodnotný pro všechny typy dopravy,“ uvedl starosta čtyřtisícového Stodu Jiří Vlk. Kromě mostu samotného se dočkalo opravy i 175 metrů přilehlého úseku silnice II/230.

Silničáři už označili stav mostu za kritický, ředitel krajské Správy a údržby silnic Stanislav Luška poukázal, že kromě narušené konstrukce nevyhovoval ani průtočný profil pod mostem. Při opravě byla žulová dlažba nahrazena živičným krytem, odbourán byl celý mostní svršek, nosná konstrukce, horní část opěr i středový pilíř.

Plzeňský kraj letos rekonstruuje tři mosty. Kromě Stodu ještě most ve Snopoušovech za devět milionů korun a ve Vodokrtech za 13 milionů Kč, oba jsou na jižním Plzeňsku, oba na silnicích třetí třídy. Kraj letos investuje do silnic 600 až 700 milionů korun, příští rok 1,5 miliardy Kč.