Opsané studijní materiály E-Univerzity se prý ztratily

Brno - Na internetový vzdělávací institut E-Univerzita se nejspíš zaměří policie. Podle všeho totiž nabízel mezi svými studijními materiály opsané bakalářské práce studentek Masarykovy univerzity. Ty teď spolu se školou podávají na E-Univerzitu trestní oznámení. Výsledek schůzky poškozených absolventek s jednatelkou portálu ale studentky překvapil - inkriminované materiály se mezitím údajně ztratily.

Před třemi lety Hana Tomaštíková z Brna absolvovala Masarykovu univerzitu s bakalářskou prací na téma probiotika. Tentýž text letos našla na internetové E-Univerzitě jako studijní materiál ke stejnojmennému kurzu. Doplněný o obrázky a kontrolní otázky byl v rámci kurzů zpřístupňován za poplatek 150 korun. „Text je úplně stejný, jen do něj byly dodány obrázky a chybí tam praktická část bakalářské práce,“ uvedla Hana Tomaštíková. Podobně je na tom dalších sedm absolventek. Všechny teď ve spolupráci s Masarykovou univerzitou podávají na E-Univerzitu trestní oznámení. „Naše univerzita se domnívá, že v tomto případě došlo ke spáchání trestného činu. Došlo k porušení autorských práv a k neoprávněnému zásahu do těchto práv,“ popsala pozici Masarykovy univerzity její mluvčí Tereza Fojtová.

E-Univerzita nabízí placené on-line kurzy pracovníkům ve zdravotnictví, zejména zdravotním sestrám. Majitelka portálu pro Českou televizi odmítá případ komentovat - na nápravě údajně pracuje. „Musíme to řešit s těmi, kterých se to týká, ne s vámi,“ řekla majitelka E-Univerzity Dita Vlasáková. 

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

O moc lépe však nepochodily ani autorky dotčených prací. Na schůzce s Ditou Vlasákovou se dozvěděly, že je Vlasáková v celé situaci údajně naprosto nevinně. „Paní Vlasáková dorazila na schůzku se svým právníkem a všem se omluvila. O ničem prý nevěděla, protože tyto materiály, ačkoliv je na nich uvedena jako autorka, údajně získala od subdodavatelské firmy,“ popsala schůzku Tomaštíková. Když studentky chtěly pátrat po tom, kolik poškozených ve skutečnosti bylo, dostalo se jim odpovědi, že se všechny ty materiály při přenosu dat ztratily a není možné je dohledat. 

Podle informací České televize měla být subdodavatelem firma s názvem VTF. Takové jsou podle obchodního rejstříku tři: jedna prodává ojetá auta v Mostě, druhá domy a byty v Ostravě a třetí je jen pobočkou ruské průmyslové firmy. Web E-Univerzity je teď dočasně prázdný. Místo kurzů a studijních materiálů zbyl jen kontakt na studijní oddělení a omluva, že jsou stránky dočasně nefunkční.