V Praze proběhlo mistrovství republiky v deskových hrách

Praha - Tři stovky hráčů dorazily na pražské finále mistrovství České republiky v deskových hrách. V Domě dětí a mládeže na Vinohradech se soutěžilo v několika kategoriích ve hrách Ubongo, Activity, Safari a Na ledové kře. Účastníci museli prokázat schopnost prostorové orientace i strategického myšlení. Organizátoři si pochvalovali rekordní zájem a zvyšující se úroveň hráčů.

Moderní deskové hry, to už není jen člověče, nezlob se nebo dostihy a sázky. Vítězství totiž nezáleží jen na náhodě a hrací kostce. Soutěžící se musí umět rychle rozhodnout a výsledek často závisí na výkonu celého týmu. Kvůli mistrovství se do Prahy sjeli vyznavači her ze všech koutů republiky. O čtvrtý ročník byl podle organizátorů nebývalý zájem. Krajských kol se zúčastnilo přibližně pět tisíc hráčů, což je o patnáct set víc než loni. Do finále postoupily tři stovky. „Deskové hry se už dostaly do povědomí lidí, je větší zájem, více se hraje a o to je těžší se sem dostat,“ potvrdila Aneta Rajdlová, pedagožka z Ledče nad Sázavou.

Podle Adély Nevrlé, vedoucí herního klubu ze základní školy v Šumperku, podobné soutěže prohlubují zájem dětí o deskovky a dokáží je odlákat i od počítače. Deskové hry jsou navíc zábavou pro celou rodinu. „Zvláště takové hry, jako je Ubongo, mohou hrát děti s dospělými jako rovnocení soupeři. Když si sednu se svým desetiletým dítětem, tak má šanci mě porazit,“ potvrzuje ředitel mistrovství Jan Vodička.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Finálového turnaje se zúčastnili i šestiletí hráči. Hlavně žáci základních škol totiž trénují ve specializovaných klubech. Nové deskové hry se ale začínají využívat i jako nástroj pro zatraktivnění výuky. „Spolupracujeme s ředou pedagogicko-psychologických poraden. Dříve tam s dětmi dělali nějaká nudná cvičení, teď s nimi hrají hry a ty děti si procvičí to samé,“ dodává Vodička.

Příští rok budou kvalifikace na mistrovství probíhat od září do listopadu. Na oficiální tréninky se ale můžou hráči přihlásit už v květnu.