Horní Lideč se pyšní multimediálním betlémem

Horní Lideč – Nový velkorozměrový mechanický Betlém v Horní Lidči na Vsetínsku dnes jeho tvůrci poprvé představili v kompletní podobě. Kromě ručně vyřezávaných dřevěných figurek nabízí i multimediální nástavbu – film mapující historii moravsko-slovenského pohraničí. Pro veřejnost bude betlém přístupný od 25. prosince.

Horní Lideč má novou atrakci - nevšední betlém. Na ploše 170 metrů čtverečních je k vidění více než dvě stě figurek, pětašedesát z nich se plynule pohybuje. „Každá figurka má svůj pohon, ty jsou osazeny ložisky pro kultivovaný chod celého soustrojí,“ popsal autor mechanické části Betlému Zdeněk Tkadlec. „Tato mechanika, to už je špičková, profesionální práce. Podívejte se na to nasvícení, opět profesionální práce. Tady jsou položeny základy betlémářství v moderním pojetí,“ chválil dílo restaurátor mechanických betlémů Kamil Andres.

A když moderní pojetí, tak multimediální. Součástí expozice betlému je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček a staveb i filmový snímek, který byl pro tento účel natočen. Návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty, události, zvyky i řemesla v česko-slovenském pomezí. Film komunikuje světly a zvukovými efekty přímo s betlémem, v průběhu projekce jsou osvětlovány jednotlivé monumenty, o kterých se v dané chvíli ve filmu hovoří.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Podle tvůrců expozice je snaha moderně vysvětlit podstatu biblického příběhu v současnosti nezbytností. „Betlémský příběh je přeci úžasný a dnešní doba nahrává tomu poznání, že je to něco jiného než běžný denní shon,“ popsal starosta Horní Lidče Josef Tkadlec (KDU-ČSL), který je zároveň autorem námětu.

Cesta od nápadu po dokončení poslední figurky trvala 15 let. Na výzdobě betlému se podílel výkvět řezbářů z České i Slovenské republiky, peníze daly dohromady vesnice z obou stran státní hranice. Důkazem jejich patriotismu jsou nejznámější památky Zlínského i Trenčianského kraje - cyrilometodějský Velehrad, stejně jako Hostýn a Radhošť nebo naopak zámek Bojnice a hrad v Trenčíně.