V centru Frenštátu vyroste nová vlaková zastávka

Ostrava - Po více než deseti letech příprav se obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm dočkají nové vlakové zastávky v centru města. Správa železniční dopravní cesty slíbila, že její stavbu z větší části zaplatí. Zastávka je sice zanesena v jízním řádu na trase Ostrava – Valašské Meziříčí už deset let, zatím ale jen na papíře a cestující musí i nadále chodit z nádraží na okraji města. Pokud nenastanou žádná zdržení, měla by být zastávka uvedena do provozu v roce 2013.

Železniční zastávku v centru města připravuje vedení radnice už od přelomu století, na investici za 13 milionů korun ale neměla dost peněz. Teď ale otočila Správa železniční dopravní cesty, která původně financováni odmítala. „Nemůžeme zhodnocovat cizí majetky nebo jen tak něco se státními prostředky dělat, ale vždy je potřeba vidět v tom nějaký veřejný zájem a veřejnou prospěšnost. To se u tohoto záměru prokázalo, proto se mu samozřejmě nebráníme,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla. 

Místostarosta Frenštátu Pavel Mička (ČSSD) uvedl, že se město bude podílet na financování oprav chodníků, parkoviště nebo veřejného osvětlení a také na úpravách zeleně. České Dráhy předpokládají, že by novou zastávku mohla denně využívat až tisícovka cestujících.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)