Perličkovými ozdobami z Krkonoš si zdobí stromky i v Americe

Poniklá (Semilsko) – Skoro dva týdny zbývají do Štědrého dne a v Poniklé v Krkonoších mají právě v tuto dobu nejvíce práce. Vyrábějí tu tradiční vánoční ozdoby ze skleněných korálků. Už za pár dní ozdobí stromečky nejen u nás, ale i v Německu, v Rusku nebo třeba v USA. O ručně vyráběné ozdoby z Česka je stále zájem. Vzory, technologie a způsob práce se přitom za více než sto let skoro nezměnily.

Na začátku se ze skleněných trubiček vyfoukne základní tvar. Potom se perličky barví, řežou a nakonec navlékají a splétají do ozdob. V ponikelské manufaktuře už mají na 20 tisíc vzorů. „Perlaři původně foukali po domácnostech perličky na bižuterii. Koncem 19. století přišla z Německa móda zdobení stromku a ti perlaři neměli, co jiného by na stromek pověsili, než právě ty svoje perličky,“ popisuje počátky výroby vánočních ozdob ze skleněných perel majitelka rodinné manufaktury Barbora Kulhavá.

Tradice ruční výroby se tady dědí z generace na generaci už desítky let. „Dělaly to moje babička, maminka i moje sestry. Jedna u toho zůstala a dnes už to dělá i její dcera,“ říká Jana Hlaváčová, jedna z výrobkyň korálkových ozdob. Práce probíhá po domácnostech i dnes. Dodavatelé rozvezou po chalupách materiál a potom si od pracovníků odvezou hotové ozdoby. Zkušená navlékačka vyrobí jednu korálkovou hvězdičku asi za deset minut.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)