Silnice jsou namrzlé, sníh pouze na horách

Praha – Teploty se pohybují kolem nuly, silnice jsou proto namrzlé a kluzké. Většinou jsou však holé, sníh leží pouze na horských tazích. Ty jsou protažené a posypané, přesto silničáři nabádají řidiče k velké opatrnosti. Přes den se situace nemá změnit, v úterý ale bude sílit vítr, v zasněžených oblastech proto hrozí tvorba sněhových jazyků.

Teploty se dnes pohybují mezi 0 a 5 stupni Celsia, na horách vesměs mrzne a teplota tam dosahuje až k -3 stupňům. Hory jsou také pokryté sněhem, zbytek země zůstává beze sněhu.

Na nesouvislou vrstvu sněhu mohou narazit řidiči na horských cestách v Olomouckém kraji. „Máme zataženo, před chvílí přestalo mrholit. Cesty udržované chemicky jsou po chemickém posypu holé a mokré. Na silnicích udržovaných inertně leží od středních poloh nesouvislá vrstva sněhu,“ popsal stav vozovek v Jeseníkách dispečer šumperských silničářů. Pluhy v noci vyrazily zejména na Červenohorské sedlo, Ramzovou a Vidly, kde se tvořily sněhové jazyky. Potíže způsobilo počasí i v nižších polohách regionu, kde namrzala mlha. Sypače proto vyjely k Litovli a Šternberku. Silničáři nadále nabádají k opatrnosti především na mostech či v lesních úsecích. 

V Orlických horách i dalších vyšších oblastech Královéhradeckého kraje je vrstva sněhu na silnicích po nočním mrholení zledovatělá, ačkoli s opatrností sjízdná. V sousedním Pardubickém kraji by měli být řidiči kromě východní části Orlických hor opatrní také při cestování na Hlinecku, Lanškrounsku a v okolí Žamberka. Tam mohou vozovky namrzat nebo na nich zůstala zledovatělá místa.

I ve Zlínském kraji upozorňují silničáři na časté namrzání vozovek. Dopravu v regionu místy komplikuje také mlha, některé menší silnice zejména ve vyšších polohách Valašska pokrývá ujetá vrstva sněhu.