Praha 10 bude usilovat o koupi Ďolíčku

Praha – Zastupitelé městské části Praha 10 se rozhodli, že budou usilovat o koupi tradičního domova fotbalových Bohemians, vršovického Ďolíčku. Záměr na jeho odkoupení už dříve odsouhlasila rada městské části, dnes její rozhodnutí schválilo i zastupitelstvo s tím, že má městká část stadion koupit za odhadní cenu 84,5 milionu korun. Základní rekonstrukce vršovického Ďolíčku bude stát asi 35 milionů korun, další etapy oprav si pak podle architektonické studie vyžádají zhruba 350 milionů korun. Jednání o koupi ale nebudou snadná, protože současný majitel Bohemians Real a. s. dosud prodej za odhadní cenu odmítal.

Dnešní zasedání zastupitelstva provázela bouřlivá atmosféra. Na zasedání přišlo několik desítek lidí, hlavně příznivců klubu Bohemians 1905 s typicky zelenými šálami a čapkami s klokanem. Většina fanoušků a obyvatel se ale do zasedací místnosti nevešla, musela tedy sledovat zasedání na obrazovce na chodbě. Zpoza dveří se během diskuse ozývalo hučení i hlasité pískání.   

Nesouhlasné výkřiky provázely vystoupení zastupitelů za TOP 09, kteří s koupí stadionu nesouhlasili. „Městská část by neměla z principu kupovat žádný stadion. To je věc, která městské části nepřísluší,“ řekl v diskusi Jindřich Nepevný (TOP 09). „Jsem přesvědčen, že naší povinností je postavit se tomu čelem a udělat vše pro to, abychom stadion zachránili,“ oponoval starosta Milan Richter (ODS).

Zastupitelé schválili, že o návrhu na koupi budou hlasovat jednotlivě a po jménech. Pro návrh nakonec hlasovalo 26 zastupitelů, proti bylo pět z TOP 09. Schválení koupě vyvolalo mezi přítomnými fanoušky hlučný potlesk.

Aby se ale do Ďolíčku mohl vrátit prvoligový fotbal, tak musí proběhnout rozsáhlá rekonstrukce, podle odhadů architektonické studie až za 400 milionů korun. „Jednalo by se o komplexní rekonstrukci hrací plochy – trávníku – plus vybudování vyhřívacího topného systému,“ shrnul předseda komise FAČR pro stadiony Petr Voženílek. Městská část má ale i mnohem větší ambice, přemýšlí také o variantě, že by se stadion přestavěl na fotbalovou arénu s kapacitou až 10 tisíc míst.

Zastupitel Petr Vozobule z hnutí Desítka pro domácí, kterého voliči poslali na radnici především kvůli starosti o osud stadionu Bohemians, si ve vysílání Studia 6 pochvaloval, že si vedení radnice zvalo záchranu stadionu za svou: „Nechceme radnici uvrhnout do projektu, který by neměl naději, že by se vyplatil. Bude nastaveno fungování nájemního vztahu s fotbalovým klubem Bohemians tak, aby to bylo rentabilní jak pro radnici, tak pro klub,“ slíbil Petr Vozobule s tím, že by tým investici splácel dvacet let.

Samotná koupě stadionu by mohla být uzavřena do poloviny příštího roku. Vozobule ale připouští, že jednání nebudou snadná. Současný majitel totiž doposud prodej za odhadní cenu odmítal. Společnost Bohemians Real argumentuje, že už do stadionu investovala a požaduje za Ďolíček až 98 milionů. Výkonný ředitel společnosti Bohemians Real Ondřej Oravec dnes uvedl, že stanovisko zastupitelstva respektuje a bude o něm jednat s dalšími společníky.

Petr Vozobule ve Studiu 6:

„Přímo v okolí stadionu v Ďolíčku má myšlenka jeho záchrany nesmírně širokou podporu sousedních obyvatel. To se ukázalo i na našich volebních výsledcích v okrscích, které přímo sousedí s Ďolíčkem.“

Plán na nákup stadionu se líbí i řadě fanoušků Bohemians. „Doufám, že pokud městská část Praha 10 stadion koupí, že se Bohemka vrátí zpátky. Ďolíček patří k Bohemce jako Vánoce k zimě,“ zdůraznil ve Studiu 6 herec Ivan Trojan, který si kdysi v dosud posledním ligovém zápasu v Ďolíčku za Bohemians 1905 dokonce krátce zahrál. Rekonstrukce stadionu má podle něj nejvyšší prioritu, ačkoli existuje alternativa peníze využít raději k rekonstrukci kulturního domu Eden. „Já bych v tomto případě preferoval ten stadion,“ konstatoval Trojan. Jednání zastupitelstva pak přihlížel i slavný fotbalista a prezident Bohemians 1905 Antonín Panenka: „Jak já osobně, tak i celá klokanská obec po dnešním rozhodnutí je a bude velmi spokojená.“

Jiní ale z plánu na odkup stadionu městskou částí nejsou nadšeni. Jde o velkou investici a rekonstrukce bude ještě dražší. Celá akce může skončit velkým dluhem a nulovým zlepšením stavu Ďolíčku – zejména v situaci, když v nedalekém sousedství stojí moderní fotbalový stadion Slavie, kde Bohemians už druhým rokem bez větších komplikací hrají.