V lesích začala válka o vánoční stromečky

Olomouc – Jak se blíží Vánoce, začaly lesy řídnout. Lidé ve velkém kradou stromky, které si chtějí ozdobit, a stejně tak i jmelí. Lesníci se ovšem chystají o své porosty bojovat. Posílili hlídky, které budou zloděje chytat a pokutovat, hrozí jim až patnáctitisícový postih. Současně v lesích přibylo speciálních opatření, která mají vandalům v ničení porostů zabránit.

Nejjednodušším, ale nejméně účinným způsobem boje proti zlodějům stromků jsou zákazy. Na řadě míst cedule důrazně zakazují vstup do lesa mimo značené turistické stezky. Lesníci se obávají, že po nájezdech zlodějů stromků by na některých místech z lesa brzy mnoho nezbylo. Týká se to například oblasti Rampachu, kde loni před Vánocemi zmizelo na pět set jehličnanů, a letos se zloději objevili znovu. Protože ale málokdo předpokládá, že by otrlé zločince zastavila cedule, začínají se lesy plnit strážci. „V předvánočním období se snažíme, aby se personál pohyboval co nejvíce v lese, ke krádežím dochází už za šera,“ poukázal Roman Šimek z Lesů města Olomouce.

Nákladnější, ale efektivnější než cedule je zvláštní zabezpečení stromků tak, aby se k ozdobení nehodily. „Stromky proti krádežím zabezpečujeme tak, že je stříháme nebo zalamujeme tak, aby byly znehodnoceny na dvě až tři léta,“ popsal další způsob boje proti zlodějům hajný Antonín Trefil. Spíše škodolibě potom působí postřik stromků přípravkem, který se však projeví teprve, když zloděj označený strom přinese domů – v teple totiž nepříjemně páchne.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Škoda, kterou zloději v porostu působí, se dá vyčíslit jen stěží. Kromě faktické hodnoty stromků totiž ničí práci lesníků, kteří na stromy léta dohlížejí a pečují o jejich zdraví. Podotýkají, že stromky, které před Vánoci prodávají poctiví obchodníci, se většinou pěstují na plantážích. „Snažíme se na trh dodávat levné stromky, prodáváme smrček bez rozdílu velikosti za 200 korun. To je podle našich představ cena, která je dostupná pro široké vrstvy obyvatel,“ zdůraznil Roman Šimek. Průřezy v mladých porostech dělají lesníci minimálně. Česká obchodní inspekce proto vyzvala zákazníky, kteří podezírají prodejce stromků, že je nakradli v lese, aby se na ni obrátili.