Podnikatelům ani opozici se nelíbí závora na rakovnickém náměstí

Rakovník - Někteří podnikatelé v centru Rakovníka protestují proti způsobu placení parkovného na náměstí. Každý řidič totiž musí při vjezdu i výjezdu projet skrz závoru. Tento systém funguje už od roku 2003, teď ale město parkovné zdražilo a navíc se u kasy tvoří fronty. Vedení radnice se ale brání, že jde o jediný účinný způsob, jak omezit počet aut na náměstí.

Podnikatelům se nelíbí hlavně dražší parkovné, za dvě hodiny se teď místo 40 korun platí 60. Zákazníci podle nich raději pojedou do supermarketů, kde mají parkovné zdarma. Nově navíc musí platit i vozy se zásobováním, pokud na náměstí parkují v rozmezí od 8:00 do 18:00. A radnice zpřísnila podmínky i pro vlastníky čipových karet, které mají třeba rezidenti. Platit nemusí jen invalidé. 

Podnikatelé by raději počet aut omezovali parkovacími automaty a stejný názor má i rakovnická opozice. „Všude ve standardních městech jsou parkovací hodiny. Od toho je městská policie, aby to mohla kontrolovat namátkově. A pokud to funguje v jiných městech, nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat v Rakovníku,“ podotkl opoziční zastupitel Marcel Chládek (ČSSD). 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle starosty Zdeňka Nejdla (ODS) je ale systém využívající závoru lépe vymahatelný a hůře se obchází. Díky parkovnému prý poklesl počet aut na náměstí zhruba o deset procent a navíc město ročně inkasuje 400 tisíc korun. Nicméně by se měl parkovací systém zmodernizovat – závora by sice na místě měla zůstat, ale místo kasy budou na náměstí platební terminály. Parkovací hodiny by prý měly šanci jen tehdy, pokud se osvědčí ve vedlejších ulicích.