Elektrárna v Dukovanech prošla zátěžovými testy

Praha – Jaderná elektrárna v Dukovanech prošla zátěžovými testy, které po havárii v japonské Fukušimě spustila Evropská komise. Do konce roku předloží vláda do Bruselu závěrečnou zprávu, už z předběžných výsledků je ale zřejmé, že by se podobná havárie jako v Japonsku u nás přihodit neměla. Předkladatelé závěrečného hodnocení jsou přesvědčeni, že Dukovany patří mezi nejbezpečnější a nejprověřenější zařízení na světě.

Tzv. stress-testy probíhaly v Dukovanech od května do října a kromě odolnosti vůči zemětřesení se při nich zkoumala i odolnost elektrárny vůči meteorologickým extrémům. „Zatím jsme neshledali nic, co by nás nějak rozladilo nebo udělalo vrásky,“ uvedl Bořivoj Župa z Občanské bezpečnostní komise. Jaká opatření elektrárna na základě testů EU přijme, bude známo v polovině příštího roku. 

Dukovany jsou staré přes 27 let, dál proto pokračují v modernizaci výrobních bloků. Průběžně se mění vysloužilá elektronika i všechny turbíny. Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky se díky modernizaci navýší její výkon o 240 MW, což odpovídá spotřebě většího krajského města.  

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Poslední etapa modernizace přijde na řadu od března do května příštího roku a bude se týkat druhého výrobního bloku. Po dokončení prací dosáhnou Dukovany stejného výkonu, jako o 15 let mladší elektrárna v Temelíně. V roce 2015 pak bude Státní úřad pro jadernou bezpečnost posuzovat žádost o prodloužení provozu elektrárny o dalších deset let.