Městskou policií v Jaroměři otřásly vnitřní spory a propouštění

Jaroměř - Městskou policií v Jaroměři otřásají vnitřní spory, vzájemné udávání a kvůli tomu taky propouštění. Úbytek strážníků už se začíná v práci projevovat; slouží jich méně. A odchod by se mohl týkat dokonce až poloviny zaměstnanců. Zlepšení situace se zatím očekávat nedá.

Dvoučlenná hlídka v terénu, ale ve služebně nikdo. I to je výsledek konfliktů mezi strážníky v Jaroměři. Ti se vzájemně obviňují ze lží a podvodů a radnice rozdává výpovědi. „U městské policie budu pomalu osmnáct let. Co se tu však děje teď, to nechápu,“ stěžuje si strážník Městské policie Jaroměř Stanislav Jaroš.

Ještě nedávno pro město pracovalo jednadvacet strážníků. Radnice se jich zatím rozhodla propustit pět, nad dalšími čtyřmi visí otazník. „Ti lidé nepochopili, co znamená práce městského strážníka,“ tvrdí velitel MP Jaroměř Ondřej Mundl.

Vysedávání u internetu místo práce v terénu, čachry se službami a přesčasy a dokonce podezření z krádeže benzinu. To jsou prohřešky, které podle starosty města právě na základě vnitřních sporů mezi strážníky odhalila hloubková kontrola.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„V současné době v souvislosti s jaroměřskou městskou policií prověřujeme tři trestní oznámení,“ potvrdila mluvčí Policie ČR pro Královéhradecký kraj Ivana Ježková. Starosta Jiří Klepsa ovšem situaci jako rozklad nevidí. „Dle mne jde o selekci zdravého jádra,“ tvrdí.

Propouštění strážníci ovšem mají jiný názor, ale zatím si ho nechávají pro sebe. „Problém řešíme ve spolupráci s právníky a jakékoliv vyjádření pro sdělovací prostředky by naši situaci mohlo zkomplikovat,“ píše propuštěný strážník Patrik Roleček.

Na uvolněná místa vypíše radnice výběrová řízení. Plného stavu by nejraději dosáhla do poloviny příštího roku.