Štramberské sídliště v novém - přibyla parkovací místa i dětská hřiště

Štramberk – Sídliště Bařiny ve Štramberku prošlo rozsáhlou revitalizací, šlo o největší letošní investici tohoto typu v celém Moravskoslezském kraji. Zhruba tisícovka místních obyvatel se dočkala nových parkovacích míst i několika moderních hřišť pro děti. Rekonstrukce sídliště trvala jeden a čtvrt roku a stála přes 50 milionů korun. Více než 90 procenty přispěla Evropská unie.

Sídliště Bařiny na okraji Štramberka tvoří typické dělnické domy z přelomu 40. a 50. let, které dříve sloužily hlavně jako ubytovna pro cementárnu a vápenku Kotouč: „Občané si stěžovali, že se tady za těch 60 let moc neudělalo. Myslím, že ode dneška už to pravda nebude,“ uvedl starosta města Jan Socha (SNK). 

V rámci revitalizace došlo ke kompletní obměně zpevněných ploch, vzniklo tak asi 230 nových parkovacích míst, všechny nové chodníky jsou navíc bezbariérové. Už brzy bude na bezpečnost na sídlišti dohlížet kamerový systém a staré nevyhovující atrakce pro děti nahradilo víceúčelové sportoviště a pět nových dětských hřišť. Radnice také musela neplánovaně vybudovat dešťovou kanalizaci, která odvádí vodu z nedalekého lesa. Ta stavbu prodražila o necelý milion korun.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)