Praha metro do Motola dostaví, půjčí si od EIB

Praha – Trať metra z Dejvic do Motola Praha dokončí. Primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že peníze, kterých se městu nedostává, si vypůjčí od Evropské investiční banky. Mělo by jít o dvě až tři miliardy korun. Radní na dnešním jednání schválili smluvní dokumentaci k úvěru a Praha si bude moci půjčit až 11 miliard korun.

Kolik peněz si město skutečně půjčí, se podle primátora Svobody rozhodne v příštím roce. „Mohou to být peníze rozložené v čase,“ podotkl přitom primátor s tím, že schválení úvěrového rámce ještě město k půjčce skutečně nezavazuje. Konečnou sumu, kterou si případně Praha půjčí, bude muset ještě schválit rada a zastupitelstvo.

Evropská investiční banka nabídla Praze půjčku až 11 miliard korun na dobu 30 let s odkladem splatnosti šest let. Úrok by činil zhruba dvě procenta, předčasné splacení by bylo možné po 18 letech. V případě úvěrového rámce přitom město nemusí z nabídnuté částky vyčerpat ani korunu a za poskytnutí této služby nic neplatí.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Trať z Dejvické do Motola, která má prodloužit linku A, vzniká od loňského jara, náklady by při přepočtení k roku dokončení by měly činit asi 21,1 miliardy korun. Asi třetinu peněz získá Praha z evropských fondů, zbylé finance musí sehnat sama. S pomocí půjčky z EIB platilo město už jednu stavbu v podzemí – prodloužení linky C v minulém desetiletí.

Razící štíty momentálně postupují směrem na Veleslavín, jeden tunel už je hotový a ten druhý by měl být dokončen začátkem příštího roku. V polovině roku 2012 by pak štíty měly dorazit až do stanice Dejvická. Pokud bude mít Praha dostatek financí a stavební práce budou probíhat podle plánu, tak by se cestující mohli po prodloužené trase A projet za tři roky.