Soutěž Mladý módní tvůrce ČR předvedla kreativitu studentů

Vílanec (Jihlavsko) – Několik stovek studentů z 22 středních škol obchodu a služeb z Česka, ale i ze Slovenska a Rakouska se dnes ve Vílanci u Jihlavy zúčastnilo 23. ročníku soutěže Mladý módní tvůrce ČR. Jako každoročně soutěžili v návrzích oděvů, tvorbě účesů a líčení. Letošní novinkou byla soutěž v míchání pivních drinků. Uvedla to Jarmila Vondrušková, jedna z organizátorek soutěže z jihlavské střední školy obchodu a služeb.

„Tak velkou účastí jsme překvapeni, loni se soutěže zúčastnilo jen 14 škol,“ řekla Vondrušková. Podle ní je Mladý módní tvůrce ČR nejvýznamnější soutěžní přehlídkou mladých oděvářů, kadeřnic a kosmetiček v Česku.

V oboru oděvní tvorby soutěžili mladí návrháři v několika kategoriích. Modelky předvedly několik desítek originálních modelů společenských oděvů, klasické mladé módy, sportovních oděvů, prádla i doplňků. „Kadeřnice vytvářely účesy z dlouhých vlasů ve stylu Patricka Camerona, kosmetičky usilovaly o úspěch v líčení pro nevěsty a ve zdobení nehtů,“ uvedla Vondrušková. Modely by podle ní měly společně s účesy a kosmetikou tvořit funkční celek.

Soutěžilo se i v míchání drinků

Další soutěžící měli za úkol vytvořit míchaný nápoj, který musel obsahovat třetinu piva z jihlavského pivovaru. Tvůrci používali vedle piva širokou škálu přísad od sektu po těžké lihoviny, přidávali i ovocné přísady. „Hodnotili jsme nápad, provedení a chuť nápoje,“ řekl porotce a ředitel jihlavského pivovaru Jaromír Kalina. Porotu podle něj zaujal například drink obsahující vedle piva kokosový sirup, limetkový likér, rum a citronovou šťávu. „Není vyloučeno, že se s míchanými pivními nápoji setkají při nějaké speciální akci i návštěvníci pivovaru,“ řekl Kalina.