Havlovice odvolaly příliš zvědavého místostarostu

Hradec Králové – Zastupitelé Havlovic na Trutnovsku odvolali místostarostu Jana Čepelku. Mimo jiné i za to, že se snažil dopátrat k informacím o zadlužení obce. Vesnice si totiž vzala několikamilionovou půjčku od soukromé osoby a zastavila jí svůj majetek. Přitom se ale zjistilo, že věřitel uvedl jako trvalé bydliště adresu radnice Prahy 9.

Místostarosta Čepelka se až příliš zajímal o dění v obci. Chtěl informace o dotačním podvodu se stavbou mostu. Havlovice totiž uvěřily zprostředkovateli, který jim slíbil státní dotaci deset milionů. Nabídka ale byla falešná. Obec most postavila a propadla se do milionových dluhů. „Naletěli jste podvodníkovi a místostarosta Čepelka se tomu snaží přijít na kloub, jak to vlastně bylo,“ říká jeden z obyvatel Havlovic. „Mým úsilím bylo, aby se zastupitelé začali konečně zajímat o práci, kterou mají vykonávat. Vše pořádně kontrolovat a důsledněji pracovat,“ vysvětluje odvolaný místostarosta Jan Čepelka. „V žádném případě jsem nechtěl, aby se o tom mluvilo v médiích. Média nám v ničem nepomohou a stejně nikdy nezveřejní pravdu,“ upozorňuje starosta Havlovic Pavel Dvořáček. 

Jan Čepelka jako jediný veřejně hovořil. Starosta řekl, že špinil obec. Zastupitelé místostarostu odvolali. Zastali se ho čtyři z patnácti. „Je nemorální, že jste odvolali člověka, který sledoval a kontroloval práci zastupitelů a zároveň se snažil, aby nenastaly chyby,“ zlobí se matka odvolaného místostarosty. 

Havlovice byly ohrožené bankrotem. Soud sice pravomocně potrestal zprostředkovatele falešné dotace Stanislava Píra. Vesnice splácí dluhy, a proto si půjčila čtyři miliony od Viktora Bašeho. Na smlouvě uvedl trvalé bydliště na radnici Prahy 9. Obec mu přitom zastavila kulturní dům. „Já jsem toho člověka osobně hledal. Tento člověk je ale nedohledatelný,“ konstatuje občan Havlovic Bohumil Král. „V žádném případě s tím nesouhlasím, protože vím, o jakého člověka se jedná. Myslím si, že je vše v naprostém pořádku,“ oponuje starosta Dvořáček.  

Věřitele Havlovic Viktora Bašeho teď marně shání exekutor z Kladna. Odvolaný místostarosta Čepelka chce i jako řadový zastupitel dál usilovat o větší otevřenost radnice vůči veřejnosti.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)