Přes dvě stě větrných elektráren by mohlo vyrůst na Chomutovsku

Kryštofovy Hamry (Chomutovsko) - V horách nad Chomutovem může vyrůst více než dvě stě nových větrných elektráren. Vyplývá to z posudku, který byl zpracován při posuzování velkého parku Kryštofovy Hamry a Výsluní. Chce je vystavět firma APB Plzeň. Kdyby její záměr vyšel, měla by jednu z největších farem v Česku. Stavba větrných elektráren se však nelíbí místním. Chystají se proto provést hlukovou studii.

Mezi Horou svatého Šebestiána a Vejprty funguje 27 elektráren a další čtyři jsou už schválené. Podle aktuální dokumentace, která se zpracovává při schvalování parku Kryštofovy Hamry, by jich však mohlo v budoucnu vyrůst až 232. Hory nad Chomutovem mají totiž pro stavbu elektráren vhodné podmínky. Průměrná rychlost větru se zde pohybuje mezi čtyřmi a pěti metry za vteřinu. „Toto území je pod drobnohledem investorů, je tu o ně extrémní zájem,“ řekl zpracovatel dokumentace Luboš Motl.

Větrné elektrárny se ale nelíbí místním. Blokovat část elektráren hodlají i některé obce, které je nechtějí zahrnout do svého územního plánu. Jiným se ale naopak hodí každá koruna a neprotestují. Jen Kryštofovým Hamrům by současné elektrárny a nový park vydělávaly asi šest milionů korun ročně, což by byla většina jejich rozpočtu.

Celý projekt je ve fázi schvalování dokumentace EIA. Dnes se projednával i s veřejností. Kolik bude stát, investor nechtěl uvést. V podobných případech se ale cena pohybuje od 80 do 100 milionů korun za jednu elektrárnu.

Problémem větrných elektráren je nestálost výkonu

Část odborníků větrné elektrárny hodnotí skepticky. Elektrárny totiž při plném výkonu přetěžují rozvodnou síť, a když stojí, musí zase jejich výkon nahrazovat konvenční zdroje. Z výsledků zkušebního provozu nedaleké farmy například vyplývá, že na plný výkon pracovaly elektrárny zhruba jen tři procenta provozní doby. Více než polovinu času se jejich výkon pohyboval jen okolo deseti procent. Právě nestálost výkonu je největším problémem větrných elektráren.