Na zákaz losování Znojmo nedbá, zahájilo tak další tendr

Znojmo – Náhoda dnes rozhodla o tom, kdo se zúčastní veřejné soutěže na rekonstrukci úpravny vody ve Znojmě. Z 22 zájemců předsednictvo svazku Vodovody a kanalizace Znojemsko (VAK) vylosovalo deset firem, které budou moci poslat své nabídky na zakázku za půl miliardy korun. Znojmo se ale kvůli losování může dostat do velkých problémů. Podle Regionální rady Jihovýchod, která poskytuje evropské dotace, je tato praktika od prosince zakázána.

ROP Jihovýchod zakázal losování na doporučení ministerstva financí a policie

Znojmo se tak ale vystavilo hrozbě ze strany Regionální rady Jihovýchod, která přiděluje dotace. Ta totiž losování zakázala. „Omezení počtu zájemců losováním nezajišťuje výběr nejvýhodnější nabídky – v tomto případě rozhoduje pouze los a nikoliv efektivita vynaložených veřejných zdrojů,“ vysvětlila ředitelka Úřadu Regionální rady Jihovýchod Marta Sargánková. Podle rady může losování způsobit, že finální nabídky nejsou ekonomicky nejvýhodnější. Zákaz losování přinese spravedlivou soutěž a efektivnější využití dotací.

Co o losování říká zákon?

Zákon o zadávání veřejných zakázek říká, že k omezení počtu soutěžících dodavatelů může dojít v případě, že by nabídku podaly desítky firem. Připravovaná novela zákona o veřejných zakázkách už losování nepovoluje.

VAK však upozornily, že kdyby výběr uchazečů proběhl jinak než losem, mohli by si vyřazení uchazeči stěžovat. „Už jsme veřejnou zakázku takto vyhlásili, takže chtě nechtě se losovat musí, aby výběr nemohl nikdo napadnout,“ uvedl tajemník VAK Luděk Müller. Věří proto, že nakonec dostane i evropskou dotaci.

Nejsme v Karlovarském kraji, hájil starosta losování

Při losování byla použita neprůhledná losovací nádoba, všech 22 přihlášených firem mělo možnost zkontrolovat jednotlivé losovací lístky. Zkontroloval je i starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD) a radní Jiří Ludvík. Lístky poté přečetl a do urny naskládal notář. Firmy měl původně losovat starosta, ale kvůli možné podjatosti se toho vzdal. „Chceme udělat losování dostatečně transparentní a především se nechceme dopustit žádné procesní chyby, kvůli které by potom antimonopolní úřad zakázku zrušil,“ vysvětlil starosta Gabrhel.

Podle starosty Gabrhela proběhlo samotné losování zcela férově. „Nejsme v Karlovarském kraji a nedělejme z toho divadlo. Myslete na to, že to může skončit i tak, že sice vybereme jednoho z vás, ale nakonec se třeba nebude stavět nic, když by nastaly procesní chyby,“ řekl Gabrhel před začátkem losování. Starosta narážel na nechvalně proslulé losování v Karlových Varech, kde organizátor losoval správnou firmu v klobouku déle než dvě minuty.