Praha 1 zatrhla magistrátu silvestrovský ohňostroj na Vltavě

Praha - Radní Prahy 1 nepovolili tradiční silvestrovský ohňostroj, který chce pořádat hlavní město. Vedení městské části se nelíbí, že má být příliš hlučný. Zatímco v minulých letech byl většinou ohňostroj odpalován z Letné, letos ho chce magistrát přesunout na ponton v blízkosti Střeleckého ostrova. Městská část ještě bude s magistrátem jednat o snížení hlukové zátěže.

Radní pro oblast bezpečnosti Ivan Solil (ČSSD) upozornil, že hluk z pyrotechniky výrazně omezí obyvatele první městské části: „Všechny kolmé ulice na Vltavu způsobují efekt, jako když jde zvuk trubkou,“ poznamenal. Pořádat ohňostroj v kotlině je podle něj velmi nešťastný nápad. Radní proto nepovolili potřebný zábor části Střeleckého ostrova. 

V pátek se sejdou zástupci Prahy 1 i magistrátu, městská část bude požadovat, aby se snížil hluk ve prospěch světelných efektů a aby magistrát nalezl řešení pro budoucnost. „Magistrát nemůže takové akce objednávat bez toho, aby měl souhlas městské části. Je to typická ukázka arogance moci magistrátu vůči městské části,“ dodal Lomecký.  

Městská část chce, aby se ohňostroj přesunul jinam, ideálně zpátky na Letnou. „Pokud však nebude možné z časových důvodů místo již změnit, Praha 1 vydá výjimečný souhlas se silvestrovským ohňostrojem na svém území pouze v případě, že podívaná bude především světelná a co nejméně hlučná,“ uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. 

Vedení Prahy je připraveno o ohňostroji jednat. „Chápeme kroky Prahy 1. Budeme hledat cestu, aby byly využity spíše světelné než hlukové efekty. Rádi také budeme hledat koncepční řešení do budoucna,“ podotkla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.   

Novoroční ohňostroj v Praze každoročně přitahoval desítky tisíc lidí. Organizátoři se ho často snažili pojmout originálně. V roce 2010 byl odpalován z lodě, která kotvila uprostřed Vltavy, a byl pojat v duchu muzikálu. V předchozích letech ho Praha pravidelně pořádala na Nový rok na Letné. Letos se ale kvůli úsporám nekonal.