Zbyněk Stanjura rezignoval, Ivan Týle naopak mandát obhájil

Ostrava - Klub krajských zastupitelů ODS opustil poslanec a bývalý krajský radní Zbyněk Stanjura. Zdůvodňuje to pracovním vytížením v Parlamentu. Nad osudem dalšího krajského politika opoziční ODS se vznášel jiný problém - předseda zastupitelského klubu ODS Ivan Týle čelil pochybnostem, zda je jeho mandát vůbec platný. V létě byl totiž jmenován do vedoucí funkce na krajské pobočce Úřadu práce v Ostravě, což ale kvůli střetu zájmů nemohl. Týle už ale z úřadu odešel, zastupitelstvo proto tento bod projednávalo jen krátce a mandát mu ponechalo.

Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů nemůže krajský zastupitel pracovat v celostátním úřadě na místě, na které byl dosazen jmenováním. Proto se Ivan Týle nedávno rozhodl, že z úřadu práce odejde. Jeho dlouholetý kritik Ladislav Hradil z Nového Jičína ale tvrdí, že zastupitelem přestal být už v den, kdy na úřad práce nastoupil. „Pokud se ten dotyčný dopustil toho, že porušil zákon, tak s tím automaticky jeho mandát padá,“ tvrdí Hradil. S tím ale nesouhlasí ministerstvo vnitra - mandát prý zaniká okamžikem, kdy hejtman obdrží písemné odstoupení z funkce člena, nebo okamžikem, kdy to vysloví zastupitelstvo. Nezaniká automaticky, upozorňuje mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zastupitelé dnes pouze schválili stanovisko krajských právníků, že po odchodu zastupitele z úřadu práce důvody pro zrušení jeho mandátu pominuly. Podle Ivana Týle jde o zatahování sporů z komunální politiky z doby, kdy byl starostou Nového Jičína. Požádal proto poslance, aby upravili novelu zákona o krajích, aby k podobným situacem nemohlo docházet. Ladislav Hradil naopak zvažuje podání dalšího podnětu, který by tentokrát směřoval na ministerstvo vnitra.