V. Meziříčí školy nezruší, referendum o odtržení přesto bude

Valašské Meziříčí - Základní školy v Krhové a Poličné zánik nečeká. Kvůli obavám z odtržení obou městských částí od Valašského Meziříčí se zastupitelé rozhodli jejich zrušení zneplatnit. Referendum o odtržení se přesto s největší pravděpodobností konat bude.

Plán optimalizace škol byl ještě včera večer na programu jednání zastupitelstva. Jednání mělo být radikální, podle zákulisních informací měla být zrušena další základní škola na Masarykově ulici. Ale dnes ráno bylo všechno jinak - projednávání optimalizace zastupitelé na poslední chvíli stáhli z programu. Politické kluby se totiž neshodly na podobě třetí etapy. 

Následně zastupitelé nečekaně zrušili rozhodnutí o uzavření škol v Poličné i Krhové. Důvod? Politici se obávali odtržení obou městských částí. Školy tak budou fungovat dál.

Lidé z Poličné a Krhové dali už před několika týdny najevo, že pokud školy zaniknou, už nebudou chtít být součástí Valašského Meziříčí. Už včera zástupci obou částí odevzdali na radnici petice se žádostí o vypsání referenda. V tisícové Poličné ji podepsalo 798 obyvatel, k vypsání referenda by přitom stačilo jen 450 lidí. 

Za svoji školu se postavily i děti
Zdroj: ČT24

I když zastupitelé konání referenda neodsouhlasili, kvůli petici jej nakonec nejspíše budou muset vyhlásit. Úřad má 15 dnů na formální kontrolu platnosti obou petic, pokud budou v pořádku, tak lednové zastupitelstvo musí konání referenda schválit. Hlasování by se pak konalo v březnu přístího roku.

Pokud by se v referendu Poličná a Krhová rozhodly odtrhnout, znamenalo by to pro Valašské Meziříčí ekonomickou ztrátu. Například Krhová má na svém katastru městskou skládku a navíc vlastní 300 hektarů lesa.

Plán na zrušení škol v obou městských částech schválili 10. listopadu zastupitelé Valašského Meziříčí při avizovaném projednávání optimalizace škol ve městě. Pro všechny byla zpráva o zrušení školy v Poličné a Krhové naprosto nečekaná. Komise, která plán optimalizace připravovala, totiž půvpdně navrhovala zrušení Základní školy Žerotínova. Vedení Valašského Meziříčí patrně ustoupilo nátlaku rodičů, kteří začali proti zvažovanému rušení školy sepisovat petici.

V současné době má Valašské Meziříčí v základních školách volných 990 míst. Zrušením škol v Poličné a Krhové by zaniklo 200 míst, v případě Žerotínovy by to znamenalo úbytek 400 míst.

Obce na jižní Moravě, které se kvůli zrušení ZŠ skutečně odtrhly

Ladná rozhodla o odtržení od Břeclavi v lednu 2004. Referendum bylo reakcí na zrušení základní školy jen pár měsíců před tím. Občané si také stěžovali na špatnou komunikaci s vedením města a nízké investice. Ze stejných důvodů se Ladná o referendum pokusila v roce 2000, ale neúspěšně. Uzavřenou základní školu se obci podařilo otevřít ve školním roce 2007/2008 jako obecní jednotřídku. Navštěvuje ji zhruba deset dětí.

Ke stejnému kroku se kvůli zrušení základní školy rozhodli i ve Spešově, který byl tehdy součástí Blanska. Blansko nemělo peníze na rekonstrukci budovy, jejíž statiku v roce 1997 narušily povodně. Obec se osamostatnila v roce 2000. Už o čtyři roky později přitom bylo jasné, že budovu kvůli špatnému stavu demolice nemine. Ani odtržení tak školu nezachránilo. Odtržení obyvatelé ani jedné z obcí nelitují. „Obec se zvelebila, chodníky i silnice jsou v lepším stavu,“ uvedl Spešovan Vladimír Pernica.