Soud: Hradec musí do Vánoc zrušit černou cyklostezku

Hradec Králové - Načerno a navíc na cizím pozemku postavila cyklostezku před jedenácti lety radnice v Hradci Králové. Teď ji musí zbourat - ještě do Vánoc. Po letech tahanic a sporů to nařídil krajský soud. Jde přitom o jedinou a frekventovanou cestu, kudy se pěší a cyklisté mohou dostat z města do nedaleké nákupní zóny.

Kdo dnes vyrazil na kole na nákup do hypermarketu, musel kličkovat mezi bagry a frézami. Stezka musí podle soudu zmizet do 23. prosince. „Provádíme frézování asfaltového povrchu, dále odstraníme podkladní vrstvy,“ popsal probíhající práce Tomáš Pospíšil z technických služeb města.

Asi padesát metrů cesty totiž vede po soukromém pozemku. S majitelem nikdo nejednal, o cyklostezce se dozvěděl, až když se tu objevily dopravní značky. A nenechal si to líbit. „Trvalo to jedenáct let, ale dosáhl jsem toho, že když nechtějí ani platit nájem, ani pozemek odkoupit, tak to musí odstranit,“ uvedl majitel pozemku Vratislav Vrabec.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí hradeckého magistrátu Magdalény Vlčkové město v posledních letech s majitelem o pozemku intenzivně jednalo, nedošlo však k vzájemné shodě. Radnice proto už začala budovat náhradní cestu, opět na soukromých pozemcích. Tentokrát se ale už s majiteli dohodla dopředu.