Karlovarské školy brojí proti plánovanému rušení tříd

Karlovy vary - V Karlovarském kraji sílí protesty proti plánovaným změnám ve školství. Hejtmanství chce totiž příští rok razantně snížit počet tříd na středních školách. Úbytkem bude nejvíce postiženo Sokolovsko. Na krajský úřad se však s nespokojeností obrátili také učitelé a rodiče z Chebu, které podpořila tamní radnice. Změny dopadnou i na školy s menší kapacitou a jejich ředitelé se tak nevyhnou propouštění.

O budoucí podobě mnoha středních škol na Karlovarsku nyní proti sobě argumentují učitelé a radní. Představitelé města tvrdí, že zavírání tříd je nutnost. Do škol totiž nastupuje stále míň dětí a kraj navíc dostane příští rok od státu na školství o sto milionů korun méně. „Základním problémem je masivní úbytek žáků, kteří přicházejí do prvních ročníků, připravuje se nová reforma financování, takže musíme na to reagovat tím, že nemůžeme otevřít všechny třídy,“ uvedl krajský radní pro školství Vratislav Emler.

Největší protesty zaznívají z Chebu, kde se v září otevře jen jediná prima na gymnáziu. Rodiče a učitelé podepisují petici, kterou podpořila i radnice. „To rozhodnutí považuji za něšťastné. Demografický vývoj v Chebu je jiný nežli v ostatních částech kraje. Na rozdíl od jiných míst nám děti přibývají,“ namítl starosta města Pavel Vanoušek.

Na střední školy a učiliště v Karlovarském kraji má příští rok nastoupit až o tisíc žáků méně než letos. Podle předběžných propočtů tak kraj bude muset zavřít až 58 tříd. Menší školy už dokonce mluví o propouštění. Kvůli klesajícímu množství studentů se totiž úměrně zúží také pedagogické sbory. O změnách ve školství chtějí učitelé jednat s krajskými zastupiteli. Sejít se mají už v lednu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)