Středeční tragédie v domě v Zašovicích odhalila další skutečnosti

Zašovice (Třebíčsko) - Tři velmi podivná úmrtí v jedné rodině v Zašovicích na Třebíčsku zaměstnávají kriminalisty. Zemřely tam krátce po sobě dvě děti a jejich otec se oběsil. Devítiměsíční holčička, která byla spolu s ním nalezena mrtvá, byla zřejmě zavražděna. Vyplývá to z předběžného výsledku pitvy, řekla dnes krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ve středu večer našla obě těla matka dítěte. Pětiletý chlapec umřel v létě, a to za dosud nevysvětlených okolností.

Středeční úmrtí dítěte teď kriminalisté vyšetřují jako možnou vraždu. „Další výsledky pitvy nemáme, takže je předčasné k nim něco říkat, ať už k holčičce, nebo k tatínkovi,“ uvedla mluvčí. Rodina se do Zašovic přistěhovala nedávno z Přibyslavic a podle zašovického starosty Pavla Teplana s ní nebyly žádné problémy. „Přestavovali si nějaký starší domek. Prakticky půl obce ji tady ani nezná,“ řekl. Jiné děti už prý v rodině nežily. Podle místních lidí je teď dům prázdný, matka je v péči lékařů.

Přibyslavický starosta Roman Vrbka však na podivné zacházení s prvním dítětem upozorňoval už před několika lety. Tvrdil, že dítě často samo doma pláče a rodiče s ním vůbec nevycházejí ven. Důkazy o nepřiměřeném zacházení se však tehdy nepodařilo vypátrat. „Pracovnice odboru sociálních věcí záležitost v Zašovicích prověřovaly, vyžádaly si zprávu zdravotníka, zjišťovaly bytovou situaci a nezjistily žádné závažné nedostatky,“ uvedl mluvčí třebíčského městského úřadu Ivan Přibík.

Z dosud nezjištěných příčin zemřel letos i jejich pětiletý syn

Ve stejné rodině už v červenci zemřel pětiletý chlapec. „I tento případ se stále ještě vyšetřuje,“ zdůraznil vyšetřovatel Michal Laška. „Čekáme na genetické expertizy,“ řekla Čírtková. Vážně zraněný chlapec zemřel v brněnské nemocnici. Jeho příbuzní prý říkali, že se zranil při pádu z traktůrku. V lékařské zprávě následně stálo, že chlapec zemřel na zástavu srdce, která nastala z nezjištěných příčin. „Nemáme zpracované lékařské posudky, dělají se tam náročná lékařská vyšetření,“ vysvětlil Laška. „Policie žádá veřejnost o mimořádně citlivý přístup k rodině, kde v krátké době zemřely dvě děti,“ dodala Čírtková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)