Pořádkové jednotky zůstanou na Šluknovsku do konce června

Rumburk (Děčínsko) – Policejní jednotky, které po vlně sociálních konfliktů dohlížejí na pořádek ve Šluknovském výběžku, zůstanou nasazeny v terénu až do poloviny příštího roku. Podle původního plánu ministra Jana Kubiceho měly speciální jednotky v místě působit pouze do konce prosince, i on však v listopadu připustil prodloužení jejich služby i do roku 2012. Od února by navíc měli být připraveni také první členové vznikající padesátičlenné speciální pořádkové jednotky ve Varnsdorfu.

Místní policisté si přítomnost kolegů ze speciálních pořádkových jednotek z jiných krajů pochvalují. „Speciální pořádkové jednotky nám hlídají bezpečnost na ulicích, v nočních klubech, hernách, naši policisté a kriminalisté se tak mohou účinněji a ve větší míře věnovat řešení a odhalování kriminality. Rozhodně se nám teď pracuje lépe a kvalitněji, zvyšuje se objasněnost případů a bezpečnost ve městech. Kéž by to už takto chtělo zůstat,“ řekl ve čtvrtek zástupce vedoucí obvodního oddělení policie v Rumburku František Steinbach.

Alice Zemanová, vedoucí územního odboru Policie ČR v Děčíně:

„Samozřejmě, že v průběhu času může policejní prezidium situaci vyhodnotit jinak a případně i jednotky odvolat, ale zatím máme přislíbeno, že zde tyto síly zůstanou zatím do začátku léta.“

Stávající pořádkové síly by zakrátko měla podpořit nově vznikající speciální pořádková jednotka, která bude dočasně sídlit ve Varnsdorfu. Policie do ní nabírá nové lidi. „Situace s výběrem uchazečů není jednoduchá. Výběrové řízení je náročné, nábor je obtížný a bohužel, odpad uchazečů je obrovský. Stává se nám, že z 15 lidí projde přes psychotesty jen jeden,“ dodala vedoucí děčínské policie. Mnohé z nich policie nepřijme také proto, že nepravdivě podepsali čestné prohlášení o beztrestnosti.

Podle plukovníka Jiřího Šenkýře, který je pověřený vedením krajské policie, než bude zvolen její nový ředitel, je v tuto chvíli Šluknovský výběžek personálně zajištěn nejlépe z celého kraje. „Přijel jsem se přesvědčit, jestli opatření na zajištění bezpečnosti na Šluknovsku jsou nastavena a provedena dobře,“ řekl rumburským zastupitelům.