Přestavba dvou baťovských budov na kulturní centrum skončí v dubnu 2013

Zlín – Magistrát města Zlína a tým vedoucích architektů dnes představily průběh rozsáhlé rekonstrukce historických budov 14 a 15 v bývalém areálu obuvnické firmy Baťa. V budovách mají vzniknout tři kulturní instituce - Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská knihovna Františka Bartoše. Podle představitelů města se na obou budovách provedly během tří měsíců úpravy za 80 milionů korun. Celkový projekt bude stát 900 milionů korun, z toho více než polovina částky pochází z Evropských fondů.

Budovy 14 a 15 prošly rozsáhlou rekonstrukcí naposledy v 50. letech. Vedoucí projektu podle svých slov chtěli zachovat architektonický ráz 30. a 40. let. Projekt kromě nového sídla významných kulturních institucí, jež nyní působí v nevyhovujících prostorách, přinese oživení další části rozsáhlého továrního areálu. Jen příprava projektu trvala sedm let.

Podle hejtmanova náměstka Libora Lukáše bude na podzim příštího roku dokončena oprava 14. budovy i nově vzniklého náměstí mezi oběma objekty. Budova 15 pak má být hotová do dubna 2013. Stěhování všech tří institucí se podle plánu uskuteční na podzim téhož roku. „Pak budeme řešit provoz, soužití a jednu integritu tří organizací, pro které to bude zásadní změna. Zachovají si ale svou identitu i autenticitu,“ řekl dnes novinářům Lukáš.

  • Přestavba budov v bývalé továrně Baťa zdroj: ČT24
  • Přestavba budov bývalé továrny Baťa zdroj: ČT24

Baťův institut bude podle Lukáše patřit k nejmodernějším kulturním centrům ve střední Evropě. Zároveň ale naváže na tradici Baťových studijních ústavů. „Chceme nejen provést konverzi obou budov, ale také se navrátit k těmto kořenům,“ doplnil. Podle architekta Petra Všetečky je přestavba objektů ze 40. let navržených architektem Jiřím Voženílkem výjimečná právě umístěním tří krajských institucí, ale i stavebními postupy.

  • Vizualizace Baťova institutu zdroj: ČT24
  • Vizualizace Baťova institutu zdroj: ČT24

„Používají se zde poměrně unikátní technologie stabilizace budov, ať už statické nebo stabilizace plášťů z hlediska energetiky. Budovy byly stavěny na výrobu před 60 lety, kdy byly potřebné úplně jiné parametry. Galerijní a muzejní prostředí je ale například z hlediska klimatu to nejnáročnější,“ uvedl Všetečka s tím, že exteriér budov by měl zůstat co nejvěrnější původnímu vzhledu.

Ani podstata interiéru se nezmění. Prostor budou rozdělovat pomyslné čtverce o „baťovských“ rozměrech 6,15 na 6,15 metru, které zůstanou ohraničené původními nosnými sloupy. Každý z nich však kvůli posílení statiky bude silnější o 10 centimetrů betonu s ocelovou výztuží. „Tím, že tohle je veřejná budova, kde bude veřejné shromaždiště, tak je nutné posílit jak sloupy, tak stropy,“ přiblížil projektový manažer Zdeněk Adamec.