Školy se otevírají rodičům, zatím jich je málo

České Budějovice – Za vstřícnost k rodičům svých žáků získalo 180 základních škol v Česku speciální certifikát Rodiče vítáni. Projekt, který má do školního života zapojit celé rodiny a umožnit lepší komunikaci s rodiči, organizuje obecně prospěšná společnost EDUin. Hlavním cílem projektu má být celkové zvýšení kvality českých škol. Většina z nich na porozumění s rodiči příliš nedbá, certifikát zatím dostala jen každá dvacátá základní škola.

Podle EDUin je komunikace mezi školami a rodiči důležitá, ale současně podceňovaná. „I velmi úspěšné školy vám řeknou, že v komunikaci s rodiči mají problém,“ zdůraznil mluvčí EDUin Tomáš Feřtek. Označení Rodiče vítáni proto má symbolizovat určitou prestiž školy.

Aby označení získala, musí škola splnit některé požadavky – například musí být rodiče řádně informováni, škola jim také musí umožnit navštívit výuku.

Samolepka Rodiče vítáni zdobí například základní školu ve Chvalšinách na Českokrumlovsku. Škola je otevřena takřka každému – zatímco vánočních dílen se spolu s žáky mohli zúčastnit i jejich rodiče, na třídní schůzky naopak přicházejí se svými rodiči i děti, aby si poslechly, co si o nich učitelé vlastně myslí. „Všechny schůzky jsou rozepsány. Rodiče vědí přesně, ve který den a v kolik hodin. Tím se nám daří do školy dostat téměř všechny,“ poukázala ředitelka Eva Luštická.

Otevřenost školy chválí rodiče také v nedalekém Kájově. Z přístupu kantorů je nadšena Markéta Pufferová, jejíž syn má potíže s udržováním pozornosti: „Přišla jsem za paní učitelkou, řekly jsme si, kde je problém, vyřešilo se to.“ Spolupráci s rodiči chválí i kantoři. „Tato škola je rodičům hodně otevřená v akcích, kdy se rodiče mohou zapojit. Takovou zkušenost jsem na předchozí škole neměla,“ poukázala učitelka z kájovské základní školy Renata Valešová.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)