Test pražských svařáků nedopadl příznivě, kvalitní nápoje jsou výjimkou

Praha - K vánočním trhům neodmyslitelně patří stánky se svařeným vínem nebo punčem. Voňavé nápoje pro zahřátí ale ne vždy chutnají podle představ zákazníků. Konzumace nekvalitního svařeného vína přitom může mít nepříjemné následky jako pálení žáhy, bolest hlavy nebo překyselený žaludek. V ulicích hlavního města proto kvalitu a chuť svařených vín testovali novináři z Pražského deníku.

V Praze se populární „svařáky“ či punče prodávají téměř na každém rohu, jejich kvalita se ale značně liší místo od místa. Novináři Pražského deníku proto vyrazili do terénu na ochutnávku, aby Pražany i přespolní varovali před ošizenými nápoji. „Například punč, jehož základem je ovoce, víno a zkaramelizovaný cukr, je podle našeho zjištění na většině míst takový podivný destilát, jehož základem byl jenom cukr. Až na Václavské náměstí to bylo tristní,“ uvedl šéfredaktor Ondřej Leinert.

Nejhůře v testu dopadli prodejci teplých nápojů na holešovické tržnici, naopak nejlepší svařené víno mají podle Pražského deníku na Staroměstském a Kubánském náměstí. „Je v Praze asi nejlepší, protože není tak přeslazený,“ komentovala chuť svařeného vína návštěvnice trhů na Staroměstském náměstí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod