Dotace na rybník? Jen do 30 hektarů

Opočno – Město Opočno má starosti s tamním rybníkem Broumarem. Největší rybník na Rychnovsku je příliš zabahněný a na jeho vyčištění nemá město finance. Předpokládané náklady totiž představují dva roční rozpočty města a na dotaci město kvůli velikosti rybníka nemá nárok.

V některých místech rybníka nánosy bahna dosahují až 60 cm. Předpokládané náklady na odbahnění jsou minimálně osmdesát, ale možná i sto milionů korun. „Tohle je částka, kterou do toho nejsme schopni nikdy dát. My máme na každoroční investice kolem 4 milionů korun,“ řekl Štěpán Jelínek, starosta Opočna.

Řešením by mohla být státní dotace z ministerstva zemědělství, ale na tu město nedosáhne. Má smůlu, že Broumar je moc velký. Dotace je pouze na rybníky, které mají třicet hektarů a méně. „Taková úsměvná věc, že se říkalo, že bychom tam udělali hráz, a nejdříve vybagrovali jednu část a pak druhou. Bohužel je to takhle nastaveno,“ dodává starosta. „Ministerstvo zemědělství v současné době neuvažuje o změně dotačních kritérií,“ uvedl Jan Žáček, mluvčí ministerstva zemědělství.

Rybník zabahnila hlavně povodeň z roku 1998. Broumar tehdy Opočnu pomohl a zmírnil následky záplav, ale kapacita rybníka se zmenšila. Odbahnění je tak nutné i proto, aby rybník mohl lépe pomáhat také při budoucích záplavách. „Pokud by se rybník Broumar měl odbahňovat, tak bychom zvýšili jeho retenční kapacitu zhruba o jednu šestinu,“ říká Václav Kalenda, zástupce vedoucího, Správa Kolowratského rybářství.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)