Etický kodex vyvolává spory mezi zastupiteli Varů

Karlovy Vary – Karlovarské zastupitelstvo by se mělo řídit etickým kodexem, pokud se ho ovšem vůbec podaří dojednat a schválit. Zatím totiž vyvolává mezi politiky jen spory. Někteří kodex odmítli rovnou a tvrdí, že je nezákonný. Kritizují hlavně způsob zveřejňování svých příjmů.

Zastupitelka Věra Bartůňková (KSČM) pracuje v městské organizaci jako účetní. Když se jako politička přihlásí ke kodexu, měla by zveřejnit svůj příjem. Říká, že tak ale poruší zákon, nesmí prý totiž zveřejnit ničí mzdy – včetně své. Kodex rozšiřuje povinnosti politiků oproti zákonu v případě, že by z jejich rozhodování měli prospěch příbuzní, jak informoval člen Komise pro transparentní samosprávu Karlovy Vary Otmar Homolka (OCJJ).

Opoziční politici namítají, že složili slib a ctí zákony. Další normy označují za zbytečné. Ke kodexu má výhrady i předseda kontrolního výboru Zdeněk Musil (KSČM). Tvrdí, že jen sedmičlenný tým by nezvládal kontrolovat jeho dodržování. Primátor Petr Kulhánek (KOA) se brání, že jde jen o koncept, který bude v souladu s právem. „Vždycky to bude materiál naprosto dobrovolný. Nebude direktivně nikomu nařizován,“ říká.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle nezávislého právníka Martina Tocika je kodex zatím jen přátelským prohlášením. Podle něho neobsahuje žádné negativní důsledky pro ty zastupitele, kteří by se jím neřídili. O podrobnostech kodexu budou diskutovat karlovarští zastupitelé zřejmě v březnu.