Valdštejnské Vánoce přilákaly tisíce lidí

Mnichovo Hradiště – Hrabě z Valdštejna, baron Koller a další padesátka historických postav opanovala zámek Mnichovo Hradiště. Valdštejnské Vánoce, které jsou již tradičními slavnostmi, už podeváté přenesly návštěvníky do minulosti, tentokrát o 200 let zpět. I přes sychravé počasí se tu sešlo na tři tisíce lidí.

Baron František Koller jako generál doprovázel třeba Napoleona na ostrov Elba. Teď přijíždí se svou družinou navštívit hraběte z Valdštejna na zámek Mnichovo Hradiště. Představitelem barona je Petr Matoušek.

Valdštejnské Vánoce mají připomenout tradici – před svátky panstvo zvalo na zámek poddané. „Pozvali je k jídlu, přinesli jim různé cukrovinky, připravili také nějaký program a panstvo se procházelo mezi lidem a lid zase přinášel nějaké dary,“ přiblížila správkyně depozitářů zámku Soňa Švábová. Dámy předvedly dobové tance. Pánové se pustili do souboje o srdce krásné šlechtičny.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Návštěvníci si mohli prohlédnout třeba kostel sv. Tří králů, kde je hrobka Albrechta z Valdštejna. Hodovalo se a pilo. A kdo se chtěl ohřát, mohl si v bývalé konírně prohlédnout třeba práci nejrůznějších řemeslníků nebo maketu zámku, kterou vytvořily místní děti.